Elsüllyedt egy szállítóhajó a Fekete-tengeren

iho/hajózás   ·   2017.04.19. 20:15
400px_geroi_arsenala

A török US Deepblue Shipping szállítóhajóját a Krím félszigettől huszonhét kilométerre érte a végzetes baleset. A Geroj Arszenála nevű szállítóhajó kapitánya közép-európai idő szerint hajnali 2 óra 54 perckor adott le vészjelzést. A baleset helyszíne Jakovenkovó település közelében, a Kercsi-öböl térségében volt, tizennégy kilométerre az épülő krími hídtól.

A török tulajdonú, üzemeltetésű, de panamai zászló alatt hajózó Geroj Arszenála a Fekete-tengeren egy viharban süllyedt el (fotó: marinetraffic.com)

A mentőalakulatok a hajó ukrán állampolgárságú gépészét tudták csak kimenteni, aki erősen kihűlt, de nincs életveszélyben. Három embernek viszont már csak a holttestét emelhették ki a vízből. A legénység többi kilenc tagjának sorsa egyelőre ismeretlen. Üresen találtak meg a tengeren egy mentőcsónakot és egy mentőtutajt. Az óránként hetvenkét kilométeres szél által nehezített mentésben hajók, helikopterek és búvárok vesznek részt. A partvidéken önkéntesek keresik az esetleges túlélőket. A hatóságok szerint félő, hogy a baleset miatt tizenkilenc tonna dízelolaj és másfél tonna motorolaj ömölhetett a tengerbe. Azt, hogy történt-e szennyeződés, a négyméteres hullámok miatt nem sikerült ellenőrizni, mindenesetre óvintézkedések történtek a tenger és a partvidék védelmében.

Az 1980-ban épített, 114 méter hosszú, 2584 tonna bruttó tömegű Geroj Arszenála terhelhetősége 2850 tonna. A hajó anyakikötője a dél-ukrajnai Herszon. A legénység tagjai közül kilencen ukrán, ketten orosz állampolgárok, egy pedig grúz útlevéllel rendelkezik. A US Deepblue Shipping tulajdonában lévő, a szintén török Günes Shipping által üzemeltetett, de panamai zászló alatt hajózó jármű gabonát szállított az oroszországi Azovból Törökországba. A TASZSZ orosz hírügynökség által megszólaltatott török hajóüzemeltetők szerint a hajó siralmas állapotban volt, a kapitánynak pedig tudnia kellett, hogy viharban nem futhat ki vele a tengerre. A Günes Shipping azonban azt közölte, hogy a hajó kifogástalan műszaki állapotban volt, a személyzet tagjainak pedig volt biztosításuk. Az orosz hatóságok eljárást indítottak a közlekedésbiztonsági szabályok megsértése címén.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek