Elsüllyedt egy történelmi német vitorláshajó

iho/hajózás   ·   2019.06.09. 18:00
400px_no5elbe

A hamburgi rendőrség jelentése szerint a vitorlás negyvenhárom emberrel a fedélzetén a Hamburghoz közeli Stade mellett a Schwinge folyón, az Elba mellékfolyóján ütközött össze szombaton a 141 méter hosszú, Astrosprinter nevű konténerhajóval, ami ciprusi zászló alatt haladt az Északi-tenger felé. A No. 5 Elbe utasait és személyzetét tűzoltók és más mentőalakulatok helyezték biztonságba.

Az 1883-ban épített szkúnernek esélye sem volt a konténerhajóval szemben (fotó: Twitter/Emergenza24)

A baleset szerencsére halálos áldozatokat nem követelt, a vitorlás utasai közül öten megsérültek, egy nő súlyosan. A történelmi értékű szkúnert azonban nem már lehetett megmenteni, a Schwinge torkolatában elsüllyedt. A konténerhajó a baleset után folytatni tudta útját. A baleset körülményeiről a rendőrség egyelőre nem tudott tájékoztatást adni.

A történelmi értékű vitorlást mindössze néhány hete újították fel, komoly pénzből (fotó: Wikipedia)

A No. 5 Elbe nevű, harminchét méter hosszú, hat méter széles, kétárbocos vitorlást még 1883-ban építette tölgyfából a hamburgi H.C. Stülcken Sohn hajógyár. A hamburgi honos kikötőjű hajót nemrégiben nagy költséggel, másfél millió euróért, körülbelül félmilliárd forintért újították fel, ekkor korábbi General Motors dízelmotorját két Volvo-Penta dízelerőforrásra cserélték. Május végén tért vissza a hamburgi kikötőbe, hogy kirándulóhajóként üzemeljen. A No 5 Elbe volt Hamburg utolsó megmaradt, fából épült hajója.

* *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek