Eltűnt chilei C-130-as: megtalálták a roncsokat

iho   ·   2019.12.10. 11:54
cim

A chilei hatóságok bejelentették, megtalálták azokat a roncsokat, amelyek feltehetően az eltűnt, és valószínűleg lezuhant Hercules részei lehettek. A daranokra egy halászhajó személyzete bukkant, 18 mérföldnyire a katonai teherszállító utolsó ismert pozíciójától. A chilei légierő jelentése szerint a körzetben emberi maradványokat is találtak.

(Grafika: Chilei légierő - EPA-EFE - UPI)

Chile kiterjesztette a kutatást további roncsokért, abban a reményben, hogy megtalálja a gép lezuhanásának okát. A műveletben részt vesznek Brazília, az Egyesült Államok, Argentina és Uruguay kutató-mentő egységei is.

Korábban írtuk:

A fedélzeten 38-an voltak, a légierő sajtótájékoztatóján Francisco Torres tábornok úgy fogalmazott, hogy a gép „valószínűleg lezuhant”, miután kifogyhatott az üzemanyaga.

A Hercules a főváros, Santiago felől tartott dél felé, leszállt, majd rövid tartózkodás után tovább indult Punta Arenas városából, az ország legdélibb településéről. A géppel akkor vesztették el a kapcsolatot, amikor a Dél-Amerika és az Antarktisz közötti Drake-szoros felett repült, 390 tengeri mérföldnyire Punta Arenastól és 280 mérföldnyire Chile antarktiszi bázisától.

(fotók: Youtube)

A fedélzeten a 17 főnyi személyzeten túl azok a szakemberek utaztak, akinek egy a bázist ellátó üzemanyag-vezeték javítása volt a feladatuk, illetve  az utasok közt volt néhány fő a légierőtől és a Magallanes Egyetemről.

A C-130-as a világ egyik legelterjedtebb, legmegbízhatóbb szállítógépe, a négyhajtóműves „Herky” őstípusa 65 éve repült először, különböző változataiból összesen háromezernyit gyártottak, megszületése ótaa Lockheed állandóan tovább fejleszti, a legsokoldalúbb, legmegbízhatóbb repülőgépek egyike.

Hozzáférhető adatok szerint a chilei légierő az eltűnt géppel együtt hét C-130-ast üzemeltet.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek