Emberi mulasztás okozta az amerikai vonatbalesetet

Joó Ferenc   ·   2018.02.08. 18:45
Amtrak400

Vasárnap hajnalban (magyar idő szerint reggel nyolc óra után) az Amtrak New Yorkból Miamiba tartó vonata nekiütközött egy tehervonatnak Pine Ridge városánál, amely Columbiától (az állam fővárosától) délre található. A körzetben éppen a biztosítóberendezést javították, emiatt az ütközés helyszínétől nyolc kilométerre az Amtrak 91-es számú járata korábban megállt.

(fotók: Fox News)

Ezt a vasútvonalat a CSX vasúttársaság üzemelteti és az előírásoknak megfelelően – jelzés hiányában – a CSX egyik alkalmazottjának kellett a menetirányító felé jeleznie, hogy az ottani kitérő megfelelő irányban áll és az Amtrak szerelvénye továbbhaladhat. Ez így is történt, de a frissebb hírek szerint a CSX embere megfeledkezett róla, hogy korábban egy tehervonatot állítottak be a helyi iparvágányra, és a kitérőt nem állították vissza szabványállásba.

Mulasztása következményeként a hálókocsikból álló vonat az iparvágányon álló tehervonatba rohant. A szerencsétlenségben a helyszínen életét vesztette az Amtrak-szerelvény mozdonyvezetője és jegyvizsgálója. Az utasok között nem volt halálos áldozat, de száztizenhat főt kellett kórházba szállítani, kisebb-nagyobb sérülésekkel. Az Amtrak mozdonya és az azt követő néhány kocsi kisiklott, illetve a CSX tehervonatának két mozdonya is súlyosan sérült.

Nehéz napok járnak az Amtrakra. December 18-án Washington államban siklott ki egy szerelvény, három halálos áldozatot követelve, illetve egy bő hete teherautónak ütközött egy útátjáróban egy republikánus képviselőket is szállító szerelvény.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.