Érdekességek a pálinka főzésével kapcsolatban

iho   ·   2019.10.13. 01:44

(x)

Egyáltalán mikortól datálható komolyabban a pálinkafőzés? Mire érdemes figyelni az előállítás során? Milyen alapfeltételeknek kell megvalósulnia ahhoz, hogy a készre főzött ital ne kerítésszaggató rettenet legyen, hanem sokkal inkább magas minőséget képviseljen?

Rövid bejegyzésünkben pontosan ezeknek a kérdéseknek fogunk utánajárni. Nézzük tehát a pálinkafőzéssel kapcsolatos érdekességeket.

A pálinkafőzés történetéről

Habár találhatók a pálinka főzésére utaló feljegyzések már Károly Róbert idejéből is, a pontos elnevezés csak az 1630-as évekből fennmaradt iratokban található meg először.

A 17. században már szerte a hazában sokfelé volt ismert a különféle gyümölcsökből főzött pálinka, egy évszázaddal később pedig már maga a főzés is nagyüzemben zajlott. Olyannyira, hogy a 19. század első felében már százezer pálinkafőzde működött országszerte. Ez azért már egyáltalán nem elhanyagolható szám.

A minőség tekintetében az 1990-es év jelentette a valódi ugrást, felismerve a kiváló alapanyagok fontosságát, valamint a technológiai fejlesztések elképesztő hasznosulását.

A 2010-es évben jóváhagyott törvénymódosítást követően pedig minden állampolgárnak jogában áll a saját otthonában a pálinkát főzni, feltéve ha az előállított mennyiség nem haladja meg a 2 hektolitert.

A megfelelő alapanyag fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni

Minőségi pálinkát csakis minőségi alapanyagok felhasználásával lehetséges főzni. Ennek megfelelően célszerű a megfelelő állagú gyümölcsöket összeválogatni a cefréhez.

Fontos maga az előkészítés is. A csonthéjas gyümölcsszemeket ki kell magozni, majd pedig az egészet érdemes ledarálni a kellően pépes állag eléréséhez. Ezt követően elegendő időt kell hagyni az erjedéshez is, aminek a folyamatát különféle adalékanyagok hozzáadásával elő tudjuk segíteni.


Fontos tudnivalók az otthoni pálinkafőzéssel kapcsolatban

A főzés ideje alatt nagyon kell figyelnünk arra, hogy a cefre semmi esetre se égjen le. Ezen kívül bizonyos gyümölcsök esetében a habosodás is veszélyforrást jelenthet, amelyet folyamatos odafigyeléssel el tudunk kerülni.

Célszerű magát a pálinkafőző üstöt nem színültig rakni, hanem csak a kapacitásának legfeljebb a 80%-áig megpakolni. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag biztosan el tudjuk kerülni magát a habosodást.

Ami pedig a kozmálást illeti, hatásosan védekezhetünk ellene akkor, ha dupla oldalfalú pálinkafőző alkalmatosságot veszünk igénybe.

Nézz körül az iDrinks pálinka kínálatában, ha megkívántál egy felest!

Kapcsolódó hírek

Blog Utasellátó

A PR jelentése és legmodernebb eszközei

iho   ·   2022.09.22. 11:20

A PR jelentése ma már széles körben ismert, azonban sok cég, ha PR-tevékenységről van szó, ma is inkább csak a sajtómegjelenésekben gondolkodik, holott a PR-nak sokkal több eszköze van, amelyet hatékonyan lehet használni az üzleti célok elérése érdekében. Ha érdekel, milyen PR-eszközöket érdemes ma alkalmaznod vállalkozóként, olvass tovább!

Blog Utasellátó

Ingyenes hirdetés Magyarország egyik legnépszerűbb ingatlanportálján

iho   ·   2022.09.06. 08:15

Amikor ingatlan eladásról van szó, akkor a többség egyszerűen megbíz egy ingatlanost, aki a szakértelmével leveszi a terhet az eladók válláról. A jó ingatlanos az érdeklődőket is megszűri. Egyre többen vannak azonban olyanok, akik elég affinitást éreznek magukban ahhoz, hogy saját maguk keressenek vevőt az ingatlanukra. Lássuk, hogy milyen lehetőségeik vannak az ingatlant eladni szándékozóknak Magyarország egyik leglátogatottabb ingatlan hirdetési portálján.