Érdekességek a pálinka főzésével kapcsolatban

iho   ·   2019.10.13. 01:44

(x)

Egyáltalán mikortól datálható komolyabban a pálinkafőzés? Mire érdemes figyelni az előállítás során? Milyen alapfeltételeknek kell megvalósulnia ahhoz, hogy a készre főzött ital ne kerítésszaggató rettenet legyen, hanem sokkal inkább magas minőséget képviseljen?

Rövid bejegyzésünkben pontosan ezeknek a kérdéseknek fogunk utánajárni. Nézzük tehát a pálinkafőzéssel kapcsolatos érdekességeket.

A pálinkafőzés történetéről

Habár találhatók a pálinka főzésére utaló feljegyzések már Károly Róbert idejéből is, a pontos elnevezés csak az 1630-as évekből fennmaradt iratokban található meg először.

A 17. században már szerte a hazában sokfelé volt ismert a különféle gyümölcsökből főzött pálinka, egy évszázaddal később pedig már maga a főzés is nagyüzemben zajlott. Olyannyira, hogy a 19. század első felében már százezer pálinkafőzde működött országszerte. Ez azért már egyáltalán nem elhanyagolható szám.

A minőség tekintetében az 1990-es év jelentette a valódi ugrást, felismerve a kiváló alapanyagok fontosságát, valamint a technológiai fejlesztések elképesztő hasznosulását.

A 2010-es évben jóváhagyott törvénymódosítást követően pedig minden állampolgárnak jogában áll a saját otthonában a pálinkát főzni, feltéve ha az előállított mennyiség nem haladja meg a 2 hektolitert.

A megfelelő alapanyag fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni

Minőségi pálinkát csakis minőségi alapanyagok felhasználásával lehetséges főzni. Ennek megfelelően célszerű a megfelelő állagú gyümölcsöket összeválogatni a cefréhez.

Fontos maga az előkészítés is. A csonthéjas gyümölcsszemeket ki kell magozni, majd pedig az egészet érdemes ledarálni a kellően pépes állag eléréséhez. Ezt követően elegendő időt kell hagyni az erjedéshez is, aminek a folyamatát különféle adalékanyagok hozzáadásával elő tudjuk segíteni.


Fontos tudnivalók az otthoni pálinkafőzéssel kapcsolatban

A főzés ideje alatt nagyon kell figyelnünk arra, hogy a cefre semmi esetre se égjen le. Ezen kívül bizonyos gyümölcsök esetében a habosodás is veszélyforrást jelenthet, amelyet folyamatos odafigyeléssel el tudunk kerülni.

Célszerű magát a pálinkafőző üstöt nem színültig rakni, hanem csak a kapacitásának legfeljebb a 80%-áig megpakolni. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag biztosan el tudjuk kerülni magát a habosodást.

Ami pedig a kozmálást illeti, hatásosan védekezhetünk ellene akkor, ha dupla oldalfalú pálinkafőző alkalmatosságot veszünk igénybe.

Nézz körül az iDrinks pálinka kínálatában, ha megkívántál egy felest!

Kapcsolódó hírek