Észak-Dánia vasútja megbénult

Hörcher Dániel   ·   2012.04.01. 17:15

Jütland legfontosabb vasúti tengelyének északi csücskében, Aalborg városánál egy 75 méter hosszú finn teherhajó összeroncsolta a vasúti hidat – számol be az IRJ. Az ütközés mindössze néhány perccel egy intercity motorvonat áthaladása előtt történ, így csak a szerencsének köszönhető, hogy elkerülték a tömegkatasztrófát.

A baleset azonban hosszabb távon megbénítja Észak-Jütland vasúti közlekedését. A dán vasúti infrastruktúra-kezelő Banedanmark becslése szerint hat hónapig is eltarthat, amíg helyreállítják a műtárgyat. Addig autóbuszok szállítják az Aarhus és a főváros felé tartó utasokat.

A Frederikshavn–Aalborg–Aarhus–Koppenhága tengelyen dolgozó gumiorrú motorvonatok közül több is a vasúthálózattól elzárt szakaszon rekedt

(fotó és grafika: Hörcher Dániel)

További problémát vet fel, hogy az Aalborgtól északra fekvő vasútvonalakról egyedül az érintett hídon át érhető el a dán vasúthálózat többi része. Így az északon rekedt motorvonatok kimenekítésére kalandos tervet dolgozott ki a DSB. A járműveket Frederikshavn kikötőjénél vasúti kompra fogják helyezni, majd a Kattegat-szoros túlsó felén fekvő, svédországi Göteborgba szállítják őket. Innen Malmö városán és az Öresund-szoros vasúti hídján át juthatnak vissza a dízelmotorvonatok Dániába, majd a villamosítatlan jütlandi vonalakra.

Kapcsolódó hírek