Észak-Korea megint rakétát akar indítani

iho/repülés   ·   2012.12.03. 09:30

Moszkva nyomatékosan felszólította Phenjant, vizsgálja felül döntését a műholdat szállító rakéta kilövéséről – olvasható az orosz külügyminisztérium közleményében.

A tárca honlapján elhelyezett nyilatkozat hangsúlyozza, hogy Oroszországban sajnálattal vették tudomásul Phenjan bejelentését a tervezett rakétakilövésről. Moszkva emlékeztetett arra, hogy többször felhívták az észak-koreai vezetés figyelmét arra, hogy tartsa be az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1874-es számú határozatát, amelyben a világszervezet megtiltotta, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétát lőjön fel.

Az orosz külügyminisztérium közleménye hozzáteszi: „Nem kételkedünk abban, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak jogában áll a békés célú űrkutatás, annak megvalósítása azonban kizárólag a fent említett (ENSZ BT) határozat eltörlése esetén lehetséges.”

Az orosz külügyminisztérium közölte: Moszkva kész további erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy a hatoldalú tárgyalások keretében rendezzék a koreai-félszigeti konfliktust. Ennek egyik eredménye lehetne, hogy megszüntetik a Phenjanra vonatkozó tiltást, és lehetővé teszik a ballisztikus rakétakísérleteket a sztálinista állam számára.

A KCNA észak-koreai hírügynökség szombaton jelentette be, hogy december 10. és 22. között a Ragyogó Csillag 3 műhold újabb típusát kívánják Föld körüli pályára állítani az Unha–3 nevű hordozórakétával.

Észak-Korea legutóbb áprilisban hajtott végre sikertelen műholdfellövést. A hordozórakéta rövid időn belül a Sárga-tengerbe zuhant. Phenjan 1998-ban és 2006 után harmadszor vallott kudarcot egy műhold Föld körüli pályára állításával.

Dél-Korea és Japán azonban úgy vélték, hogy a valódi cél minden esetben ballisztikus rakétakísérlet volt.

Kapcsolódó hírek