Eurofighter: 300!

iho/repülés   ·   2011.10.20. 18:44
nyito

Az EADS CASA sikergépe immár hat légierőnél (Ausztria, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország és Szaúd-Arábia) karcolja az eget, idáig 130 ezer repült órát összegyűjtve. Az Ejercito del Aire, azaz a spanyol légierő a C.16 típusjelzéssel hadrendbe álló vadászbombázóból és a kiképzőfeladatokra is alkalmas, kétüléses gépekből összesen 87 darabot állít hadrendbe. Az első gépet a dél-spanyolországi Morón Légibázison vehették át, majd az első század 2008 januárjában érte el a hadrafoghatóságot.

A 300. hadrendbe állt Eurofighter <br>(fotó: Cassidian)

Az EADS reményei szerint az eddig megrendelt 707 gép mellé begyűjthető lesz Dél-Korea, Brazília vagy Japán vásárlása is. Japánnak nemrég (hasonlóan a korábbi, Brazíliának tett ajánlathoz) felkínálták a helyi gyártást és a teljes technológia átadását is. Dél-Koreában pedig a szöuli Air Show 2011-es kiállításon lobbiznak keményen az FX-III vadászgép-beszerzési tender európai sikeréért. A dél-koreai tervek 60 gép beszerzéséről szólnak, a vadászgépeknek 2016-ig kell szolgálatba állniuk.

Németország: csökkentett Eurofighter-flotta? <br>(fotó: aereo.jor.br)

Mindeközben Németországból sokkal kedvezőtlenebb hírek érkeztek. Egy kiszivárgott dokumentum szerint Thomas de Maiziere védelmi miniszter komoly leépítésekkel számol. Ez érintené a Luftwaffét is: többek között a 140 gépes Eurofighter-megrendelésből törölnék az utolsó 37 repülőgépet. A felbukkant és nagy sajtónyilvánosságot kapott dokumentumok hitelességét még nem erősítette meg a német védelmi minisztérium.

Kapcsolódó hírek