Eurofighterek Amerikában

iho/repülés   ·   2011.12.13. 19:37
Eurofighter_Luftwaffe_cim

A gépek azonban nem amerikai, hanem német felségjelzést viselnek majd. Ezzel azonban nem lesznek egyedül: a Német Szövetségi Köztársaság és az Amerikai Egyesült Államok 1958-ban kötött szerződést, ennek alapján folyik a német pilóták ki- és továbbképzése az Államokban. A német légierő kiképzőközpontjának (GAFFTC) 1992 óta a Holloman Légitámaszpont ad otthont, ahol jelenleg Panavia Tornado IDS csapásmérő repülőgépek hajózói repülnek. Az Egyesült Államokban ugyanis olyan, mélyrepüléssel tarkított komplex oktatási programot lehet végrehajtani, ami a zsúfolt európai légtérben már nem lehetséges.

A német Panavia Tornado otthonosan mozog az amerikai Holloman betonján <br>(fotó: holloman.af.mil)

A GAFFTC parancsnoka, Frank Kiesel ezredes a Hollomanhez közel lévő Alamogordóban, a városvezetéssel tartott, a bázis és a város együttműködését segítő rendszeres tanácskozáson jelentette be, hogy a tervek szerint 24 Eurofighter Typhoon, és üzemeltetésükhöz a meglévő mintegy 600 német katona mellé további 30-40 műszaki érkezik majd a légitámaszpontra. Az áttelepítés időpontja még nem ismeretes, hiszen még a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket is el kell végezni ahhoz, hogy az új típus repülni tudjon a támaszpontról.

Együléses Typhoon Berlinben: a Holloman légtere elég tágas a gyakorláshoz <br>(fotó: wikimedia)

Mivel a Luftwaffe 2025-ig hadrendjében tartja a Tornadókat, így a két típus képzése egymás mellett folyik majd a GAFFTC-nél. Jelenleg 2019-ig van érvényes szerződés a két ország között a támaszpont közös használatáról.

Kapcsolódó hírek