Európai teherűrhajó az állomáson

iho/repülés   ·   2012.03.29. 18:03
cim

Hét tonnás teherbírású cargo-űrhajó dokkolt sikeresen a Nemzetközi Űrállomáshoz, és ezzel az űrsikló kiválása után az orosz teherűrhajók mellett ismét európai eszközzel juttattak az ISS-re utánpótlást. Az ATV-1 2008-ban, az ATV-2 pedig tavaly randevúzott sikeresen a föld körül keringő, jelenleg hatfőnyi legénységgel dolgozó űrállomással.

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) ATV-3 (Automated Transfer Vehicle,  Automata Szállító Jármű) jelzésű űrhajója tegnap este érkezett hét tonnányi élelemmel, vízzel, ruházattal és az űrkísérletekhez szükséges felszereléssel és üzemanyaggal az űrállomásra, ez volt eddig a legnagyobb rakomány, amit robotűrhajó valaha szállított az ISS lakói számára.

Az ATV-3 a Francia-Gayanából, a Kourou-i űrközpontból történt problémamentes fellövés és pályára állás után símán dokkolt az űrállomással a Zvjezda modulnál, az öszekapcsolódást igen modern lézeres vezérlőrendszer segítette - emeli ki a space.com beszámolója.

Az ISS egy holland és egy orosz űrhajósa figyelte a modulból a fejleményeket, elmondásuk szerint annyira fínoman kapcsolódott az állmomáshoz a teherűrhajó, hogy azt a Zvjezdában nem is lehetett érezni. A megközelítést és a dokkolást Toulouse-ban az európai űrügynökség, Houstonban pedig a NASA irányítóközpontjából ellenőrizték.

A hengeres testű, összesen 13 tonnás, 10,7 méter hosszú és 4,5 méter átmérőjű teherűrhajó gyakorlatilag akkora rakodóteret jelent, mint egy londoni emeletes busz belseje. Az ATV-3 hat hónapig marad az űrállomáshoz kapcsolva, majd az addig felgyülemlő hulladékkal leválasztják és olyan pályára irányítják, hogy elégjen a föld légkörében. Legközelebb 2013-ban és 2014-ben küldenek hasonló robotűrhajót az ISS-re utánpótlással.

Kapcsolódó hírek