Évfordulós emlékjegyek készültek

iho   ·   2013.09.15. 11:00
00

Emlékvonatozást is hirdet a jeles alkalomból a Mabéosz (Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége) 10022. számú Vasútmotívum-gyűjtő Szakköre – ám ez sajnos nem takar semmiféle megrendelt különvonatot. Jegyeket azonban csináltattak, amelyekkel három vasútvonal megnyitásának évfordulójára emlékeznek.

A mai 147-es, Kiskunfélegyháza–Orosháza vonal Csongrádig tartó szakaszát 1888. szeptember 16-án, 125 éve nyitották meg a forgalom előtt. Az Osztrák-Magyar Államvasút Társaság (OMÁV) megalapította a saját tulajdonú Félegyháza–Csongrád Helyi Érdekű Gőzmozdonyú Vasút társaságot, a vonal egészen 1930-ig helyiérdekűként is üzemelt.

A sok átszámozást átélt Balatonszentgyörgy–Keszthely vonal (ma a 26-os vonal része) szintén egy és negyed évszázados jubileumát ünnepli szeptember 27-én. A vasútvonalat a Déli Vasút üzemeltette, de itt is külön HÉV-társaság, a Keszthelyvidéki HÉV volt az építtető.

A három emlékjegy. Figyelem! Utazásra nem vehető igénybe

Kerek egy évszázados lesz október 8-án a Zalaegerszeg–Zalalövő vasútvonal. Ez a szakasz az 1906-ban átadott Körmend–Zalalövő–Őriszentpéter–Muraszombat vonalhoz csatlakozott. Az 1968-as közlekedéspolitikai koncepció egyik utolsó áldozatként a Bajánsenye–Zalalövő vonalat 1980-ban szüntették meg, később más nyomvonalon, 2000-ben Őrihódosig építették újjá.

A jeles évfordulók alkalmából kiadott, korlátozott példányszámú menetjegyekhez a szakkör tagjai díjmentesen juthatnak hozzá, ezen kívül boríték és emléklap is készül. Az emlékbélyegzés 2013. szeptember 16-án, Kiskunfélegyházán lesz.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

Ez a balkanyar most más volt, ünnepibb: újra lehetett fotózni egy negyvenöt évvel ezelőtt készült fotót Szegeden

iho/közút   ·   2024.04.29. 12:10

Az 5-ös vonalon a Bartók tér és Újszeged, Gyermekkórház között négy és fél évtizede indult el a trolibusz-közlekedés, elsőként a vidéki nagyvárosok között. Emlékjeggyel, emlékmatricával és egy emlékezetes szalagátvágós balkanyarral ünnepelte az évfordulót a Szegedi Közlekedési Társaság.