Ezekkel a témákkal biztosan találkozol a kémia érettségin!

iho   ·   2021.07.05. 12:00

A kémia érettségi előtti izgulás tárgya mindig a felmerülő kérdések, témakörök, feladatok. Izgalomra semmi ok, hiszen alapos felkészüléssel és az érettségi pontos követelményeinek ismeretével hasítani fogsz! Nézzük meg, hogyan érdemes készülni!

Így készülj fel!

Ha érettségi előtt állsz, biztosan olyan aggályok merülnek fel benned, hogy mi van, ha nem tanultál eleget, nehéz feladatot fogsz ki, és elrontod a vizsgát. Megnyugtatunk, a világ legfelkészültebb embere is izgul minden vizsga előtt. Próbálj meg nem görcsölni a felkészülés alatt, de fektess nagy hangsúlyt a tanulásra!

Ha biztosra akarsz menni, de kevés időd vagy lehetőséged van magántanárhoz járni, válassz online, kémia érettségire felkészítő tanfolyamot! Így otthonról kényelmesen felkészülhetsz, és még élvezed is az interaktív órákat!

Amiben biztosak lehetünk, hogy minden feladatsor egyedi, ezért pontosan nem tudjuk megjósolni, mi várható a jövőben. Az előző évek tapasztalataiból és a nagy számok törvényéből azonban lehet kalkulálni, és a pontos követelményrendszer is nagy segítség.

A kémia érettségi felépítése

A közép- és az emelt szintű érettségi is három részből áll, elméletből, számolásból és szóbeliből. Ezek körülbelül 50 pontot érnek egyenként.

Az első elméleti rész során egyszerű választásos, táblázatos, négyféle asszociációs, esettanulmányos és kísérletelemzéses feladattal találkozhatsz.

Készülj fel például az elektronszerkezetekből, atomokból/ionokból, molekulákból, anyagi halmazokból, sav-bázisból, redoxi reakciókból, elektrokémiából, termokémiából és egyensúlyi reakciókból.

A számolási feladatokhoz alapos matematikai és kémiai tudás szükséges, ezért ezek begyakorlása erősen ajánlott előzetesen!

Ehhez elektrokémiai, elektrolízises, sav-bázisos, termokémiai, szerves kémiai, egyensúlyi reakciós, kristályvizes és oldatos és keverékes feladatokból készülj!

A szóbeli felelet pedig egy kifejtős tételt, egy kísérlet elvégzését és egy gondolkodtató feladatot tartalmaz.

Fontos tudnod, hogy az emelt szóbeli érettségi jellemzően idegen iskolában, idegen tanárok előtt zajlik. Felkészüléskor ezt vedd figyelembe, és mondd fel valakinek a szóbeli tételeid gyakorlásképp!

Tippek a sikerhez

A fent említett témakörök az előző évek leggyakoribb feladatai voltak. Azonban ki kell hangsúlyoznunk, hogy ne csak ezeket gyakorold, hiszen a feladatsor évről évre megújul.

A sikerhez vezető út kulcsa te vagy. A tanulás, gyakorlás, számolások és az előző évek feladatsorainak megoldása legyen alapvető. Ezek mellé jelölj ki egy “nem sikerült” füzetet, és a bonyolultabb feladatokat, amikben elakadtál, vezesd ide, hogy segítséget tudj kérni.

A lvlUP tanfolyamaival hatékonyan felkészülhetsz emelt vagy középszintű kémiaérettségidre. Otthonról, kényelmesen tanulhatsz profi tanárokkal a sikeres vizsga érdekében!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek