Ezen a hétvégén is különvonatoztak az angolok

Vörös Attila   ·   2013.10.07. 20:00
IMG_0991__131005_Eloszallas__659002_Floyd__400

Miközben a hazai szervezésű fotósvonatokra alig vagy nem is gyűlik össze a minimális létszám, a külföldi vasútbarátok egyre gyakrabban látogatják meg hazánkat valamilyen különleges nosztalgia- vagy élményvonattal. Szombaton a Balkan express vonzotta a hazai vasútbarátokat, hiszen éles bevetésen hosszú idő után először láthattunk 424-es gőzöst. De az ősszel már egy hétvégét a magyar iparvasutakon eltöltő angolok is visszatértek. A Floyd mozdonya kevésbé izgalmas a hazai közönségnek, így ez a különmenet kevesebb figyelmet is kapott.

Zetorral a Dunaferr rendezőjében<br>A képre kattintva galéria nyílik!<br>(fotók: Kadocsa Gyula)

A Nosztalgia Kft. három kocsiját a 659 002-es mozdony húzta, és bár a friss festés miatt a retroérzés kicsit sérült, a hanghatás biztosan megdobogtatta az angolok szívét. A menet első állomása a dunaújvárosi kikötő volt, majd a vasmű iparvágány-hálózatán is megfordult a szerelvény egy dunaferres mozdony vontatásával. Ezután Paks következett, az ország közepén a romantikus vicinálison nagyjából nullára csökkent a forgalom. Érdekességképpen az atomerőmű kapujáig kitoltak – sajnos velük nem lehetett leegyeztetni a vonatos gyárlátogatást.

Dunakömlődnél csattog Paks felé a különvonat<br>(fotó: Vörös Attila)

Paksról már csak haza kellett menni a Keletibe, persze az izgalmasabb útvonalon. Mezőfalván körüljárt a Floyd mozdonya, hogy Dunaújváros helyett Rétszilas felé vegyék az irányt. Rétszilason is irányt kellett váltani, mert innen a Sárbogárd–Börgönd–Szabadbattyán útvonalon jutottak el a 30-as vonalra. Ezután csak Szabadbattyánban kellett fordulni, aztán már a fehérvári vonalon egyenesen haladtak Budapestre.

A 43-as vonalon a nagykarácsonyi bevágásban az angol különvonat<br>(fotó: Vörös Attila)

A társaság vasárnap reggel benézett a Szabadkikötőbe, majd a programot egy vonatozás zárta – a szerelvény élén ezúttal Sulzerrel – a Dunakanyarban.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek