Ezért válaszd a hajókirándulást nyaralásként

iho   ·   2022.06.29. 11:50
namnlos6

A csónakázás és hajókirándulás egyre kedveltebb nyaralási forma, már csak azért is, mert ha csak egy napig is tart, akkor is teljesen kiszakadunk a hétköznapi mókuskerékből. Sokunk természetes élőhelynek tartjuk a vizet, így a közelében lenni megnyugtat, feltölt és valódi pihenésként éljük meg. Ehhez viszont először az is szükséges, hogy kitaláljuk, pontosan milyen hajóval szeretnénk menni nyaralni, mennyi időre, és hogy fel tudjunk készülni minden eshetőségre!

A csónakázás, mint egyedülálló élmény

A csónakázás a kutatások szerint rengeteg előnnyel jár számunkra, amelyek között megtalálható érzelmi, pszichológiai és egészségügyi előny is. A vízcsobogás és a víz közelsége a stressz szintünket csökkenti, miközben növeli a boldogsághormon szintet és megnyugtató hatással van ránk. Ennek egyik oka az úgynevezett piros és kék elme megléte. A piros elme során folyamatosan éberek vagyunk, szorongások és a stressz határozza meg az állapotunkat. Figyelünk, figyeljük a környezetünket, hogy ha baj van, azonnal reagálni tudjunk. Ezt a városi életmód és a felgyorsult technológiai fejlődés is csak erősíti, hiszen mindig online vagyunk. Ennek ellenszere a kék elme, vagyis amikor nyugodt, meditatív, relaxált állapotban vagyunk. Ebben az állapotban sokkal békésebbnek és általánosan boldogabbnak is érezzük magunkat, és a víz ezen állapotot segíti elő.

Ahogy fellépünk a www.boataround.com egyik csónakjának vagy hajójának a fedélzetére, azonnal eltűnnek a stresszorok. Nincs többé közösségi média, média, TV sem munkahely, hanem egy megnyugtató „sziget”, ahová mindezek elől elmenekülhetünk.

A csónakázás vagy hajókirándulás tehát újraindítja az agyunkat, pont úgy, mint amikor a számítógépet indítjuk újra. Kapunk egy nyugodtabb, boldogabb, természetközeliséget megélő új elmét. Emellett meditatív, relaxáltabb állapotba kerülünk, ahol nem kell semmit sem csinálnunk. Pedig semmit sem csinálni a társadalom szerint nem szabad, sőt egyenesen lenézett viselkedés. A valóságban azonban ekkor van időnk befelé fordulni, saját magunkat megfigyelni. A mindennapok során megélt stressz pedig blokkolja a kreativitásunkat, így a hajón végre megélhetjük ezt is. A vizes élmények szórakoztatóak, viccesek, így agyunkat ellepi minden olyan hormon, ami a jóérzést és a kreativitást is növeli.

Vitorlázás közben...

A vitorlázáshoz szükségünk lesz hajós jogosítványra, de ha ez megvan, akkor szintén számtalan előnyre tehetünk szert általa. Megélhetjük azt, hogy mi uraljuk a vitorláshajót, szinte a tenger urává válhatunk. Szembenézhetünk nagy félelmekkel a tengeren vagy a tavon, és mindeközben teljesen megszűnik az idő, ami mindig csak sürget minket a valóságban.

Tippek a vitorlás nyaraláshoz

Ha úgy érezzük, hogy a vitorlázás nekünk való, akkor néhány tippet és tanácsot érdemes megfogadni. Ne merészkedjünk, a vízre főleg nem kezdő vitorlázóként elsőfokú viharjelzésben. Az első utakra mindig vigyünk magunkkal tapasztaltabb vitorlázót, és nyugodtan kérjünk tanácsot tőlük.

  • A vitorlás nyaralás esetén viszont figyeljünk arra, hogy mindig legyen nálunk elegendő naptej és víz, hiszen a kettő hiánya együtt biztosan kiszáradáshoz vezet.
  • Emellett ügyeljünk arra is, hogy lehetőleg a vitorlás nyaralás alatt ne engedjünk olyat a fedélzetre, aki rosszul van a hajóutakon. Sajnos nemcsak az ő egészségét veszélyezteti, hanem mindenki más élményét is.
  • Mindig legyen nálunk elsősegély doboz és felszerelés, mert bárkit érhet véletlen baleset.
  • Ékszereket ne vigyünk magunkkal, és gondoskodjunk a WC papírról!
  • Úgy pakoljunk, hogy az ne legyen nehéz a hajó számára, legyen nálunk úszóruha, valamint sznorkelezéshez szükséges felszerelés.
  • Mindig vizsgáljuk meg, hogy rendelkezik-e a vitorlás hajó a csónakázáshoz szükséges felszereléssel, mint amilyen a mentőmellény, lámpa, kötél.
  • Tervezzük meg a pontos hajóutat, úgy, hogy útba ejthessünk olyan megállót, ahol ételhez tudunk jutni. Nagyon fontos, hogy vigyünk magunkkal mindezek mellett olyan ételt, amit fogyaszthatunk a csónakázás közben is!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek