F-35-ös század, holland színekben

Trautmann Balázs   ·   2014.11.16. 13:45
f-35_nimitz0

Az ünnepélyes zászlóátadás november negyedikén volt az amerikai Eglin Légitámaszponton. A század eddig F-16A/B MLU Falcon repülőgépekkel rendelkezett, amelyekkel a hollandiai Leeuwarden repülőtéren hajtotta végre feladatait. A század eddig is taktikai, kiképzési, értékelési és standardizálási feladatokat hajtott végre elsősorban. Az továbbra is az Eglin betonját koptató, de az új típusra átfegyverzett század az F-35-ösök hollandiai hadrendbe állításához szükséges műveleti-taktikai, kiképzési és értékelési feladatokkal lesz elfoglalt. A 323. század legalább 2019. végéig az Egyesült Államokban marad.

Élet a Nimitzen. A képre kattintva galéria nyílik! (fotók: Lockheed Martin flickr-oldala)

A század jelenleg két F-35A-val rendelkezik, de a tervek szerint újabb harmincöt, hagyományosan fel- és leszálló, „légierős” Lightning II-es szükséges ahhoz, hogy az összes F-16-ost le lehessen váltani. Az F-35-öst, mint váltótípust még 2013. november 7-én fogadta el a parlament, megszavazva az első két repülőgép beszerzéséhez szükséges összeget is. A holland kormány már szeptember 17-én bejelentette az amerikai típus győzelmét, a harminchét gépes beszerzésre 4,5 milliárd dollárt szánva.

Eközben az amerikai haditengerészet két F-35C változatú. vadászbombázó repülőgépe több mint száz sikeres katapultos felszállást, majd fékezőköteles leszállást hajtott végre a USS Nimitz (CVN 68) hadihajó fedélzetén. A CF-03 és CF-05 jelű prototípusok november első két hete alatt teljesítették ezt a számot, repülőesemény nélkül. A két gép a három fordulósra tervezett, nyílt tengeri üzemeltetési tesztek első, november 17-éig tervezett szakaszát teljesítik a híres repülőgép-hordozón.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek