Fagyos helyzet, meleg fogadtatással

iho/vasút   ·   2017.01.05. 16:55
400px_svedvonatfagyas

Svédország még az ott megszokott kemény télhez képest is hideg napokat él meg jelenleg, a hőmérők higanyszála nem ritkán akár mínusz harmincnyolc Celsius fokig is lekúszik – ebből a zimankóból kap majd ízelítőt a hét végén Magyarország is. Egy Kiruna–Luleå járat utasai kalandos utat tudhatnak maguk mögött.

A Kirunából Luleaba tartó vonat a cél előtt százhetven kilométerrel robbant le és maradt fűtés nélkül. A benti és kinti helyzetről William Degerbjörk készített felvételt

Az Északi-sarkkörtől százötven kilométerrel északra fekvő Kirunából szerda délután két órakor induló vonatnak este hat óra húszra kellett volna befutnia a délebbre található Luleåba. A szerelvény azonban fél hétkor még mindig csak a táv kétharmadánál tartott, majd körülbelül százhetven kilométerre a végállomástól, Nattavaara község közelében végleg feladta a zord időjárás elleni küzdelmet, ezzel együtt a fűtés is. A kocsik még egy ideig tartották a meleget, de közel mínusz negyven fokos környezetben hamar elkezdődik a lehűlés. A körülbelül százötven utas között azonban nem tört ki pánik, nagyrészt nyugodtan viselték a nem várt problémát, a fázó utasok a hidegebb kocsikból a melegebbekbe irányították át egymást. Mivel nem működött a jármű áramellátása, a WC-ket sem lehetett használni, a víztartályok is befagytak. A fagyos helyzetbe került vonat segítségére a község lakói siettek, köztük a szeretetszolgálati tevékenységet is folytató svéd evangélikus egyház tagjai, akik az utasokat autókkal meleg épületekbe vitték át, valamint szendvicseket és meleg teát is biztosítottak számukra – számolt be a kialakult helyzetről és annak kezeléséről az egyik utas.

A végállomásra tartó utasok végül reggel hat körül érkeztek meg Luleåba, a nemzeti vasút SJ igény esetén hotelszobákat ajánlott fel azoknak, akik nem tudnának tovább utazni. A nyilatkozó utas elmondta, sokat utazik munkaügyben, így választania kell az autó vagy a vonat között, az eset kapcsán viszont újra kell gondolnia a döntését. Azonban hozzátette, az SJ vonatai általában megbízható szolgáltatást nyújtanak – tudósít a The Local.se.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek