Fantasztikus felkészülés: légibalett Le Bourget-ra

iho   ·   2015.06.11. 16:15
cim

Elképesztő videó: így készül a Boeing csapata a hétfőn kezdődő párizsi repülőszalon légibemutatójára.

Már tavaly Farnborough-ban is sokakat megdöbbentett a 787-essel végrehajtott repülés, pláne azután, hogy a Boeing alapelve sok éven át az volt, hogy a gépet nem különleges manőverekkel akarja bemutatni, hiszen nem az a cél, hogy a nagyközönséget elámítsa, hanem hogy a légitársaságoknak adjon el mennél többet. Néhány éve azonban, egyébként épp légitársasági nyomásra, az amerikaiak szakítottak a gyakorlattal.

Az angliai bemutató elsőre olyan jól sikerült, hogy a légishow repülésbiztonsággal foglalkozó testülete az első mozzanatot, a hihetetlenül meredek elemelkedést (sokan szisszentek fel és várták a tail-strike-ot...) le is tiltotta, úgymond megszelídítette, de a repülés így is impozánsra sikerült. Lehet, hogy le Bourget szakemberei nem lesznek ennyire kőszívűek, és engedik, hogy a Boeing a teljes programot az eredeti tervek szerint lerepülje, ahogy ezen a fantasztikus videón látjuk. Illetve sajnos ilyen fotózási alkalom valójában nemigen adódik a szalon közönségének...

A feltehetően helikopterről (esetleg drónról?) készült képsorozatnak és a meredek felszállásnak persze megvan a maga jelentése a potenciális vevők számára. Mintha a gép maga azt mondaná büszkén: „Kompozitból vagyok, könnyű vagyok, erősek a hajtóműveim, príma a szárnyam, no lássátok, így emelkedem!”

És egy ekkora szélestörzsű utasszállítótól – ráadásul, hogy még látványosabb legyen, a hosszú, 9-es változatról van szó – ez akkor is különleges mutatvány, ha tudjuk: nem egyszerűen a 787-es könnyű, hanem a terhelése is minimális, utasok és cargo nélkül, kevés üzemanyaggal repül ilyenkor a Dreamliner.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek