Fehér delfin és nagy medve

iho/repülés   ·   2011.11.25. 21:25
cim

Rendkívül érdekes képet hozott nyilvánosságra az Airbus a nagy európai katonai szállítógép, az A400M „Grizzly” építéséről.

A felvételen az a momentum látható, amint az első megrendelő számára készítendő első sorozatgyártású gép, a francia légierő jövendő A400M-ének orrszekciója és szárnyai megérkeznek az összeszerelésre. A kép jobb oldalán látható nagy alagútszerűség, amelyből a szárnyakat és az orr-részt előgördítették, nem más, mint az épülethez dokkolt Beluga szállítógép, amelynek raktere a pilótafülke fölött nyitható: magát a Beluga pilótafülkéjét és egész orrát a rámpa takarja.

A francia–spanyol–német–angol együttműködésben készülő európai katonai szállítógép részegységeit ilyen A300-600-as utasszállítóból átépített gépeken szállítják összeszerelésre Sevillába.

Októberig az A400M-prototípusok több mint 2400 repült órát gyűjtöttek már össze. A tesztrepülések során addigra sikerült a vezérléssel és az avionikai rendszerekkel kapcsolatos 70, a hidraulikus és elektronikus rendszerekkel összefüggő 80 és a gép képességeit, így végsebességét, maximális terhelhetőségét érintő feladatok 100 százalékát teljesíteni.

A gép polgári típusengedélyét várhatóan legkésőbb 2012 elején kapja majd meg az EADS.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.