Fehéredő Papagájok

Bohus Dávid   ·   2017.05.01. 16:15
papagkicsi

A Volánbusz Zrt. budapesti központjából külföldi nagyvárosok mellett mintegy száz magyar városba indít naponta távolsági autóbuszokat. A közlekedési társaság helyi és helyközi állományát sárga, távolsági állományát a bordó–piros, valamint a sárga és fehér színekkel kombinált arculat jellemezte, amelyet általában távolsági kivitelű Ikarusok és a nemzetközi közlekedésben részt vevő külföldi típusok viseltek magukon. Az autóbuszok teljes karosszériáját kitöltő komplex fényezést a kétezres évek elején érkező autóbuszokon leegyszerűsítették. Az újabb beszerzésű Ikarus E95, illetve a 2001–2002-ben érkezett Mercedes O560 Intouro típusú autóbuszoknál fehér alapon a bordó, piros és sárga sávok együttese futott végig a járművek elején és oldalán.

A kétezres évek elején beszerzett Intouro színsávos arculattal (a képre kattintva galéria nyílik a szerző felvételeiből)

A papagáj sávozás egy alkalommal visszatért még 2006-ban, amikor tíz használtan beszerzett NÜ313 típusú MAN autóbuszon futtatták végig a cég arculati elemét. Innentől számítva a távolsági autóbuszok egyszerűbb fehér arculatot viseltek megújított Volánbusz felirattal.

A kétezres években beszerzett járművek megmaradt példányai felújításukat követően már nem kapnak színsávokat. Talán elmondhatjuk, a legfeltűnőbb változás az Intourókon tapasztalható, a sávozások hiánya teljesen átrendezi az autóbusz homlokfalát.

Ugyanaz a busz, immár sávok nélkül, a busz homlokfala teljesen átváltozik

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek