Fejenként 600 ezerből öltözteti föl a munkatársait a Volánbusz

iho/közút   ·   2017.01.23. 15:58
volbuszvolvo0

A Magyar Nemzet írta meg, hogy formaruhát vásárolna a Volánbusz valamennyi dolgozójának. Szokatlanul bőkezűen. Ugyanis a lapnak Hoffmann Antal, a Dél-alföldi Közlekedési Szakszervezet vezetője kiszámolta, „egy szett formaruha körülbelül 120 ezer forintba kerül, azaz a jelenlegi létszámot figyelembe véve fejenként öt garnitúráról van szó, ami teljesen felesleges.”

A központi formaruha-beszerzés ötlete egyébiránt nem új, egészen 2013-ig, a megyei Volán társaságok összeolvasztásának kezdetéig nyúlik vissza. Hoffmann a Nemzetnek elmondta, az elképzelést támogatták a szakszervezetek is, ám arra nem számítottak, hogy csak hosszú évek elteltével lesz tenderkiírás. Ez idő alatt nem volt semmilyen ruhabeszerzés, így több sofőr a régi, viseltes öltözékben kénytelen szolgálatot teljesíteni. Hoffmann Antal tájékoztatása szerint volt olyan Volán társaság, amely a helyzetet úgy próbálta orvosolni, hogy ruhapénzt vagy utalványt adott a dolgozónak, de volt olyan cég is, ahol semmilyen kompenzáció nem volt.

A közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint egyebek közt

  • 24 ezer télikabátot,
  • 57 ezer nyakkendőt,
  • 110 ezer nadrágot,
  • 114 ezer hosszú és ugyanennyi rövid ujjú inget,

továbbá a női alkalmazottaknak

  • több mint 6 ezer blúzt és szoknyát,
  • valamint több mint 3 ezer sálat

vásárol a Volánbusz Zrt.

A beszerzés nettó értéke 6,37 milliárd: azaz bruttó több mint 8 milliárd forintjába kerül az államnak az ügylet, amit nem európai uniós forrásokból finanszíroz. A pályázat kiírása szerint ráadásul az állami cég fenntartja a jogot, hogy a felsorolt tételekből akár 30 százalékkal többet rendeljen.

A tendert három nonprofit társaság nyerte el: a Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft., az Efro Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Pro-Team Nonprofit Kft. Ezek között van olyan, amely állami tulajdonban van. A ruhák elkészítését több üzemben végzik, az első ütemben készült darabokat kilencven napon belül kell leszállítani a Volánbusznak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek