Fejlődés és rombolás az alsó-ausztriai Ybbstalbahnon

Halász Zsolt   ·   2013.09.26. 06:30
00

Az 1990 óta múzeumvasútként üzemelő szakasz vonatai Kiemberg-Gaming állomásról már nemcsak Lunz am See-ig, hanem egészen Göstlingig közlekednek. Az üzemelő pályaszakasz ezzel tizenhétről huszonhat kilométerre bővült. A múzeumvasút működtetését és a pálya felújítását az ÖGLB (Österreichische Gesellschaft für Lokalbahnen) egyesület és a Niederösterreichische Lokalbahnen Betriebsges.m.b.H. társaság látja el, illetve végezte.

Gstadt állomáson várakozik a NÖVOG 5090.009 motorkocsi<br>(a szerző felvétele)

A kisvasút további, alsó szakaszáról ugyanakkor kevésbé jó hírek érkeztek. A 2009-es árvizek után e szakaszon a forgalom a Waidhofen an der Ybbs és Gstadt közötti öt és fél kilométeres szakaszt kivéve leállt. Az elmúlt hetekben megkezdődött a Gstadt és Ybbsitz közötti mellékvonali szakasz elbontása annak érdekében, hogy a helyére kerékpárutat építsenek. E lépés azonban a kisvasút helyi barátait és a turizmusban érdekelt vállalkozókat is megmozdulásra késztette, szeptember elejére nagyszabású tüntetést szerveztek a vasút helyreállítása és a forgalom újraindítása érdekében.

A Waidhofen és Gstadt közötti szakaszon az üzemeltetést átvette a NÖVOG (Alsó-Ausztria közlekedésszervező társasága) az ÖBB-től és a forgalmat CityBahn márkanév alatt 5090-es sorozatú motorkocsikkal látja el továbbra is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek