Felkészültek az idei szezonra a balatoni vízimentők

MTI/iho   ·   2015.04.26. 10:09

A Balatonon egyre nagyobb számban megjelenő vitorlások, szörfösök, horgászok és fürdőzők biztonsága érdekében május közepétől teljes körűen beindul a nyíltvízi szakszolgálat, de szükség esetén addig is van mentésre alkalmas, bevethető vízijármű. Jelenleg még zajlik a hajók felújítása, vízre helyezése. Június közepétől, az iskolaszünet kezdetétől pedig beindul a sürgősségi mentőhajó szolgálat is.

Az idei szezonban várhatóan tovább nő a VMSZ által vízimentőkkel ellátott strandok száma. A Balaton körül mintegy nyolcvan strandot, és az országban további tizenöt–húsz strandot fognak felügyelni a szakszolgálat tagjai. Idén nemcsak fiataloknak, hanem felnőtteknek is nyári munkalehetőségeket kínál a szervezet. A szervezet hangsúlyt fektet a tagtoborzásra, több egyetemmel és főiskolával is együttműködési megállapodást kötött, amelyek értelmében a vízimentőként végzett munkával ki lehet váltani a diákok gyakorlatának egy részét.

Ettől az évtől okos-telefonokra letölthető egy segélykérésre alkalmas ingyenes applikáció, amely baj esetén megadja a GPS koordinátákat, meggyorsítva ezzel a mentést.

Bagyó Sándor, a szakszolgálat elnöke a tavalyinál jobb időjárásra, és ezért jobb, erősebb szezonra számít. Az VMSZ feladatai azért is növekednek, mert a Balaton körül egyre több a biztosítandó víziprogram, vitorlás- és úszóverseny. A szervezet továbbra is küzd azért, hogy normatív támogatásból tartsa fenn magát, amit jelenleg önerőből, szponzorok és a szaktárca támogatásából tud megoldani. Fejlesztésre 2010-óta nincs forrásuk, de az idei működéshez adott az üzemanyag és az eszközállomány. – A vízimentők egyebek között szeretnék elérni, hogy ne csak megtűrt személyek legyenek egy-egy helyen, olykor lakókocsikban meghúzva magukat, hanem vízimentő állomások épülhessenek ki a tó körül – mondta a szervezet elnöke.

Lengyel Norbert strandi mentési csoportvezető arról számolt be, hogy tavaly közel négyezer könnyebb sérülést – többek között kagylóvágást, horzsolást, darázscsípést – láttak el a strandi vízimentőik, mintegy nyolcvan súlyos esetben nyújtottak segítséget, továbbadva a sérülteket az országos mentőszolgálatnak, és öt esetben végeztek újraélesztést (ebből három esetben vízből mentés során). Az elmúlt években tapasztalható tendencia, hogy a megelőző munkának és a strandolók növekvő óvatosságának köszönhetően csökken a balesetek és tragédiák száma. – Ma már a strandolók nem kötözködésnek veszik, ha egy strandi vízimentő figyelmezteti őket bármire, hanem tudják, hogy értük végzi a munkáját – fogalmazott a csoportvezető.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek