Félmilliárdból újult meg a szilvásváradi kisvasút

MTI/iho   ·   2013.08.30. 18:55

Az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében biztosított több mint 430 millió forintos támogatással, összesen 513 millió forintból újult meg az Egererdő Zrt. szilvásváradi erdei vasútja. A beruházást Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára avatta fel pénteken Szilvásváradon.

Bognár Lajos köszöntőjében emlékeztetett: évente több tízezer látogatót vonz a különleges környezetben futó, 1908-ban átadott, eleinte főként gazdasági, ma már idegenforgalmi célokat szolgáló szilvásváradi vonal. A mostani beruházásnak köszönhetően kulturált környezetben, modern szolgáltatásokkal várja a vendégeket a Szalajka-völgyi kisvasút.

A kisvasút szerelvénye Szalajka-Fátyolvízesés végállomáson<br>(fotók: Fritz Gergely)

Halász Zsolt, az Egererdőben tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatói titkárságának vezetője elmondta: a kormány szándékai szerint az erdészeti társaságok nem pénzügyi eredmény termelésére valók, a feladatuk, hogy az ott keletkezett eredményt visszaforgassák a mostanihoz hasonló fejlesztésekbe. A fejlesztések eredményét pedig használni kell, ezért indították el a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen a Kisvasútra fel! programot.

Szabó Róbert, a Heves megyei közgyűlés elnökének szavai szerint a megye idegenforgalmának egyik szimbóluma Szilvásvárad és a Szalajka-völgy, ezért is fontos fejleszteni ezt a területet.

Személyvonat érkezik Szilvásváradra

Jung László, a mintegy 72 ezer hektáron gazdálkodó Egererdő vezérigazgatójának közlése szerint mintegy 2,1 milliárd forintot fog közjóléti beruházásokra fordítani a társaság 2014 derekáig. Emlékeztetett: az erdő működtetése hármas célt szolgál: gazdasági, természetvédelmi és közjóléti célokat, ezért is fontosak az ilyen típusú beruházások.

***

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek