Nyirbálják az osztrák vasutasok kiváltságait

iho/vasút   ·   2018.05.19. 16:15
obb_kozpont_iroda_fpalyaudvar_becs_kislid

Az osztrák számvevőszék tovább vizsgálja az osztrák szövetségi vasút nyugdíjazási gyakorlatát, egyúttal hevesen kritizálja. Véleménye szerint a szükséges reformok sorra elmaradnak, és a vasúti alkalmazottak indokolatlanul sokkal korábban vonulhatnak nyugdíjba, mint az egyéb szakmákat gyakorlók. Ezenkívül az ÖBB-alkalmazottak osztrák átlagnál magasabb nyugdíjra is számíthatnak.

A számvevőszék főképpen a nyugdíjazási rendszer fenntarthatatlansága miatt aggódik, számításai szerint a nyugdíjcélú kiadások tovább fognak emelkedni. A szervezet többször is megfogalmazott ajánlásokat a vasúttársaságnak, de ezekből alig valósult meg valami. A számvevőszéknél most úgy látják, a javasolt intézkedések alapján 1 milliárd 70 millió eurós megtakarítást is el lehetett volna érni a 2018 és 2050 közötti időszakban, ellenben a jelen folyamatok alapján csak 560 millió várható.

Ezzel párhuzamosan csökken az ÖBB-től nyugdíjba vonulók létszáma, de úgy, hogy mindeközben a nyugdíjra fordított összeg nő. A 2008-as 1 milliárd 934 millió euróhoz képest 2017-ben 2 milliárd 42 millió volt a nyugdíjcélú kiadás. A több éve célként megfogalmazott életkor-kiegyenlítés az alacsonyabb életkorban nyugdíjba vonuló ÖBB-alkalmazottak és a osztrák átlagpolgár között is vontatottan halad előre. A számvevőszék szerint az ÖBB-nél jelentősen korábban mennek nyugdíjba az alkalmazottak, 2016-ban ez átlagosan négy évvel korábbi nyugdíjazást jelentett.

Az ÖBB új központi irodaháza a bécsi főpályaudvar mellett

Az ÖBB-nél alkalmazásban állók száma eközben csökken, a 2008-as 46 ezer 56-ról 41 ezer 954-re esett vissza, viszont a személyi ráfordítások ugyanebben az időszakban 2 milliárd 284 millió euróról 2 milliárd 478 millióra nőttek.

A számvevőszék által megfogalmazottakra válaszul az ÖBB a kedvező jelenségeket emelte ki: például 2013 óta az életkorhoz kötött nyugdíjba vonulás korát átlagosan egy évvel sikerült emelni, így a vasúttársaság számításai szerint – ellentétben a számvevőszék adataival – alkalmazottai 60,2 éves életkorukban mennek nyugdíjba, szemben az osztrák átlaggal, a 61,2 évvel. Ezenkívül kétszáz korábban már nyugdíjba vonult munkatárs állt ismét munkába az ÖBB-nél.

Összehasonlításul: Ausztriában a legfiatalabban a postai dolgozókat nyugdíjazzák, ők átlagosan 59,9 éves korukban vonulnak nyugdíjba. A legalacsonyabb nyugdíj 1211 euró, nyugalmazott bírók 5600, tanárok 3500, egészen kevés állami hivatalnok viszont 18 ezer euró körüli összeget kap havonta nyugellátásként. A vasúttársaságnál a fenti kategóriák mindegyike előfordul, ezért nem lehet konkrét nyugdíjösszeget megnevezni, de beszédes, hogy 2018-ban az 1500 euró alatti nyugdíjakat 2,2 százalékkal emelik, viszont 4980 eurós nyugdíjnál van az a határ, ahol már nem jár emelés.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek