Ferihegyi zajvédelem: a BA tovább szigetel

iho/repülés   ·   2011.08.04. 17:08

A lakosság tájékoztatásával elkezdődött a Budapest Airport önkéntes zajszigetelési programjának negyedik, Budapest XVII. kerületét érintő szakasza. A Liszt Ferenc Repülőteret üzemeltető cég önkéntes kezdeményezése ezúttal hozzávetőleg százötven ingatlant érint, a program tervezett összköltsége várhatóan megközelíti a 30 millió forintot.

A program kivitelezésével megbízott cég Üllő, Pestszentlőrinc, valamint Vecsés után ezúttal Rákosmente zajterhelésnek legjobban kitett ingatlanainak hálószoba-ablakain végez zajszigetelést, valamint szellőztető berendezést helyez el annak érdekében, hogy nyáron csukott ablakok mellett is lehetővé váljon a friss levegő beáramlása. A cég közleménye szerint a programról szóló tájékoztatót és a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat a Budapest Airport ezekben a napokban postázta ki az érintett ingatlanok tulajdonosainak. A beruházás értéke ingatlanonként hozzávetőleg 300-400 ezer forintot tesz ki.

A projekt elindításával a Budapest Airport önkéntes vállalást teljesített, hiszen ezeket az intézkedéseket a jogszabályok csak az úgynevezett zajgátló védőövezetek kijelölését követően tennék kötelezővé. A kijelölés azonban nagyon bonyolult és elhúzódó folyamat, amelynek végét – az érintett lakossági csoportok iránti felelőssége miatt – a Budapest Airport nem kívánta megvárni.

Mint arról beszámoltunk, nemrég budapesti kerületek és a főváros közelében fekvő települések polgármesterei közös közleményben követelték, hogya privatizációs felülvizsgálat során „kapjon különös figyelmet a Budapest Airport privatizációjával összefüggő környezetvédelmi kötelezettségek teljesítése”, és szorgalmazták, hogy a zajvédelmi díjból és a légiközlekedési bírságból a repülési zajt elszenvedő települések önkormányzatai is arányosan részesedjenek. A polgármesterek is sürgetik zajgátló védőövezet kijelölését.

Kapcsolódó hírek