Focivébé: új járatok az orosz légtérben, meccs az űrállomáson!

iho   ·   2018.06.01. 11:15
cim
Az egyik, légiutasok érdekvédelmével foglalkozó szervezet panaszt nyújtott be az orosz hatóságokhoz azzal, hogy a vébé idejére eladható jegyek ára a duplájára szökött a szokásosnak, a légitársaságok kihasználják az adódó alkalmat és nyerészkednek az utasokon, állítja a beadvány. Az orosz monopólium-ellenes hatóság válaszában az éles versenyhelyzetre hivatkozik, és jelzi, ami egyébként a drágulás magyarázata, hogy a turistaosztályra szóló jegyek már túlnyomórészt elfogytak a június 14-ével kezdődő, egy hónapig tartó nagy esemény helyszíneire.

Ami azonban változtathat ezen, az az Aeroflot bejelentése friss, kifejezetten a vébére szolgáló új járatokról. A légitársaság a selejtezők időszakára, június 5. és 29. között indít közvetlen járatokat Volgográd és Nyizsnij-Novgorod, Szocsi és Kazany, Jekatyerinburg és Kazany, illetve Kalinyingrád és Kazany között.

Hogy miért van szükség ezekre, illetve miért jó üzlet az indításuk, csak egy példa: a menetrend, már a vb menetrendje szerint június 15-én Szocsiban lesz a Portugália–Spanyolország mérkőzés, majd néhány nappal később a Spanyolország-Irán meccs, könnyen átlátható, hogy a Szocsi–Kazany-járatok spanyol szurkolókkal lesznek tele közvetlenül a két város között, akik nyilván komoly számban használják ki az alkalmat, hogy a Fekete-tenger felől nem kell Moszkva érintésével a következő helyszínre repülniük. Gyanítható, hogy ugyancsak az esélyes spanyol csapat szurkolóinak lesz vonzó Kazanyból egyből a messze északnyugatra fekvő Kalinyingrádba közvetlenül eljutniuk, ahol a spanyol válogatott Marokkóval játssza az utolsó csoportmérkőzését.

Az Aeroflot még két fontos bejelentést tett, hét nyelven működő külön call-centert állít üzembe június elsejétől kifejezetten azoknak a szurkolóknak, akik a vébé ideje alatt akarnak az orosz társaság járataival repülni a helyszínek között. Szükség esetén sűrítik a járatokat, illetve a szokásoshoz képest nagyobb kapacitású gépekkel repülnek a vonalakon.

És hogy a fociláz a lehető legkiterjedtebb legyen, a Nemzetközi Űrállomáson lévő kozmonauták  a maguk speciális körülményei között kipróbálhatták a világbajnokság hivatalos labdáját. A meccs Skaplerov parancsnok és Arternyev fedélzeti mérnök között zajlott, a lasztit egyébként június elején az egyik Szojuz-kabinnal vissza is hozzák a földre.

A mérkőzés inkább hasonlított tizenegyes párbajhoz, az űrhajósok például abban vetélkedtek, ki tudja a Kibo modulból a labdát a Harmony modul négyszögletű bejáratába juttatni, természetesen a kapus ellenében. Eközben pedig a súlytalanság állapota olyan izgalmas részletekkel szolgált, mint hogy a „letett” labda egyszerűen ott lebegett a levegőben, a védések során gyönyörű lepkéket láttunk, és nyilván az elmúlt hetek szenzációs góljainak inspirációjára, no meg a zéró gravitáció előnyeit kihasználva, az űrhajósok kiváló ollózásokat is bemutattak, csak épp nem estek le utána.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek