Fogkő és vérző íny, avagy egymás következményei?

iho   ·   2019.04.20. 06:04

(x)

Minden étkezést követően a saját fogakon és a fogpótlások felszínén egyaránt egy úgynevezett plakkréteg alakul ki, ami olyan vékony, hogy szabad szemmel nem is láthatjuk. Ellenben ha ezt a plakkréteget nem, vagy éppen nem megfelelően távolítjuk el, akkor az a nyálban lévő ásványi anyagoknak köszönhetően elmeszesedik. Ez azt jelenti, hogy olyan kemény lesz ez a meszes plakkréteg, hogy azt fogkefével már nem is tudjuk eltüntetni. Ilyenkor már csak a profi fogászati eszközök segíthetnek, vagyis minden esetben szükséges fogorvos felkeresése.

Sokan gondolják, hogy mindez csak esztétikai probléma, mivel önmagában elég csúnya tud lenni a fogak között megbúvó sárgás, elmeszesedett koszréteg. Bár önmagában már ez is ok lenne arra, hogy megváljunk tőle, de nem ez az elsődleges, hiszen számos egészségügyi kockázati problémát okoz a fogkő.

Azt jelenti, hogy ennél sokkal nagyobb probléma, hogy a fogkő irritálja az ínyt, ami ennek következtében begyullad, majd pedig nemcsak elveszíti kellemes, rózsaszín színét, de visszahúzódhat és akár el is sorvadhat. Az ínygyulladás alapvetően sokszor nem okoz szembetűnő tüneteket az elején, de előrehaladott állapotban számos árulkodó jel utal rá, mint amilyen a vöröses színű, vérző íny, sőt, ezen felül a kellemetlen lehelet.

Ha nem megyünk időben fogorvoshoz, akkor előfordulhat, hogy a fogkő annyira súlyos lesz, hogy elérheti a tartószöveteket, aminek következtében az íny visszahúzódik, majd a fog meglazul és kiesik. Ebben az esetben a tartószövetek károsodása miatt a fogpótlás sem lehetséges, azaz még a fogbeültetés is számos akadályba ütközik. Ilyenkor maximum a csontpótlás segíthet, ami költséges és hosszadalmas eljárás. Tehát ha lehet, ne blicceljük el a fogmosást, mert meglehetősen kellemetlen következményekkel járhat.

Előzzük meg!

Ha el szeretnénk kerülni a fenti tüneteket, akkor a legegyszerűbb mód, mint mindig, a megelőzés. Ez azt jelenti, hogy érdemes megfogadni néhány tanácsot a megfelelő szájápolásért.

  • Naponta kétszer mossunk fogat. Ha esetleg belefér egy harmadik, az sosem baj, de a kettő jó, ha megvan.

  • Naponta egyszer használjunk fogselymet, szájvizet pedig havonta 1 hétig.

  • A rendszeres fogászati ellenőrzés elengedhetetlen feltétele a megelőzésnek. 6-12 havonta érdemes ellátogatni orvoshoz.

  • A probléma esetén pedig azonnal keressük meg a fogorvosunkat, így még talán megmenthető a fog.

  • Rendszeres fogkő eltávolítás és helyes szájhigiénia a kulcs a sokáig megmaradó fogakért.

Kapcsolódó hírek