Földön-égen Nagy Futam, új kiadás pénteken

iho   ·   2015.04.29. 16:15
cim2

Olvasónk, Csintalan Tamás megörökítette a Red Bull kötelék első megjelenését  – már szerdán Budapest fölött!!! Köszönet a fotóért: a B-25-öst a Ligthning és a Corsair kíséri, tökéletes fellépéés a II. világháború stílusában.

Korábban írtuk:

Az aszfalton Forma–1-es négykerekűek, a légtérben ismét szuperizgalmas szárnyas jószágok: május elsején ismét Nagy Futam Budapesten. Illetve gyorsan érdemes jelezni, hogy a repülésimádóknak a príma eseménysorozat már előző nap, április 30-án megkezdődik: akkor landol ugyanis, és meg is tekinthető a főszereplők egyik népes csapata, a Flying Bulls másnap fellépő flottája.

Képek a tavalyi légibemutatókról<br>(fotók: Kelecsényi István)

Itt lesz tehát a fellépők közül az egyik legnagyobb, a B-25 Mitchell kétmotoros amerikai bombázógép, amely épp olyan szép látványt nyújt a maga fényes aluborításával, mint a P-38 Lightning, az ikertörzsű vadász: ilyen gépekből elég sok cikázott Magyarország légterében 1944–45-ben, amint a nagy bombázókötelékeket kísérték. Ennek felderítő változata volt a Dél-Franciaország tengerparti sávjánál eltűnt Saint-Exupery gépe. Az F4U Corsait azonban nem polírozottan csillogó, hanem mélykék színű, amilyen megjelenésben ezek a törtszárnyú fantasztikus vadászok elsősorban a Csendes-óceán zónájában harcoltak a japánokkal.

A modernebb repülővilág képviseletében itt lesz a világ első, kifejezetten földi csapásmérésre, tűztámogatásra tervezett harci helikoptere, az AH1-Cobra, keskenytörzsű és mozgékony, de talán még meglepőbb lesz a repülése a merev bekötésű rotorral fejlesztett, ezért különösen elképesztő figurákra képes német Bo-105-ösnek. Végül ugyancsak a csapat tagja két ügyes, kéthajtóműves, kétszemélyes kis sugárhajtású kiképzőgép, az Alpha Jet: ha máshonnan nem, a francia Patrouille de France kötelék eszméletlenül szép repülése mindenkinek belevésődött az agyába, aki csak láthatta őket, például kétszer is Kecskeméten, de ez a Red Bullos duó is nagyon szépen repül.

A Nagy Futam 10.45-től 13.00 óráig tartó égi részének hazai fellépői legalább ennyire látványos repüléseket produkálnak majd. A honvédséget a szolnokiak helikopterei képviselik, a hazai civil forgószárnyasok koronázatlan királya, Imreh Lajos, ismertebb nevén Lujó, a maga speciálisan felkészített és gyönyörű festést kapott Mi-2-esével balettozik majd a víz fölött, feltehetően saját füstjébe burkolózva, hogy még látványosabb legyen a játék.

Felvonulnak a Goldtimer motoros gépei, természetesen a gyönyörű ősutasszállító, a Li-2-es, a kedvesen csattogó nyitott kabinos Po-2-es kétfedelű, és az alapítvány legutóbb elkészült Rubik-gépe, a sárga vontató, a Kánya. Végül a magyar műrepülés három ászáról se feledkezzünk meg: felszáll Illés Tamás, Veres Zoltán és Besenyei Péter is.

Ami az aszfaltszaggatást illeti, ennek főhősei nyilván a Forma–1-es istállók, illetve azok autói és pilótái lesznek, a Scuderia Ferrari F1 illetve a Red Bull Racing F1, a Daniil Kyvat, Max Verstappen duóval. Lesz itt NASCAR és World Series Renault bemutató, az egyik autóban Baumgartner Zsolttal, itt lesz Kiss Norbert és az ő versenykamionja, a túraautósok között pedig Michelisz Norbert mellett a sokszoros rallybajnok, Sebastien Loeb.

BMW-k, Maseratik, Ferrarik minden mennyiségben, és ami a lényeg: különleges közelségben, még ha nem is tudnak a híd hosszában háromszázra gyorsulni... Mindez garantáltan remek látnivaló, amire a garancia nem terjed ki, az az időjárás.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek