Fontos tudnivalók a tuningboxokról

iho   ·   2020.03.15. 10:16

(x)

Na de valójában mi is az a tuningbox?

A tuningbox egy nem túl nagy doboz, amit annak reményében szereltetnek és szerelnek be az autókba, hogy ettől majd látványosan megnő az autó teljesítménye, ráadásul ezzel együtt a szeretett járgány fogyasztása is lecsökken. Azonban tuningboxokkal a legtöbb esetben nem lehet elérni olyan változást, ami mérhető lenne.

A tuningboxok működése

A tuningbox úgy működik, hogy meghamisítja az autó számítógépébe érkező adatokat, ennek köszönhetően az nem fogja érzékelni, hogy nem a beállított értékeknek megfelelően történik a működés, a motor pedig gond nélkül működhet tovább a beprogramozott határokon kívül.

Tuningbox dízel adagolású autókhoz

Ez a tuningbox a tuningboxok őse, már a TDI, PDTDI, DI, TD rendszereknél is alkalmazták. A doboznak két vezetékes csatlakozása van, az egyik valamelyik érzékelőre, a másik pedig a motorvezérlőre csatlakozik. A tuningbox azt használja ki, hogy a motor hőmérséklete és az üzemanyag hőmérséklete hatással van a motor működésére és szabályozására. Kétféleképpen lehet beépíteni, az egyik megoldással azt lehet elérni, hogy a motorvezérlő számítógép hidegebbnek lássa a motort a ténylegesnél, a másik megoldással pedig az üzemanyagot fogja melegebbnek látni. Ez a tuningbox egy roppant primitív összeállítású szerkezet, ami sok kérdést felvet az elérhető változásokkal kapcsolatban, ráadásul nehéz megtalálni is, ami különösen problémás lehet egy műszaki hiba esetében.

Tuningbox a rail nyomás átveréséhez

Ezekkel a tuningboxokkal el lehet érni, hogy megemelkedjen a motorba kerülő üzemanyag nyomása. Ennek köszönhetően az alatt az idő alatt, amíg a porlasztó nyit, több üzemanyag kerül bele az égéstérbe, a megnövekedett üzemanyag mennyiség miatt pedig a teljesítmény fokozódik. Ennek a legnagyobb problémája az, hogy túlzottan megterheli a nagynyomású üzemanyagrendszert, az elérhető teljesítménynövekedés pedig messze elmarad a várttól.


Légtömeg MAF, Map szenzor tuningboxos átverése benzin és dízel modelleknél

Ebben az esetben is adathamisítást végez a tuningbox, a légtömegmérő adatairól továbbít valótlan információkat a motorvezérlő számítógép felé. A légtömegmérő azt méri, hogy mekkora mennyiségű levegő jut be a motorba. A tuningboxnak köszönhetően a számítógép a meghamisított adatok alapján számolja ki, hogy mennyi üzemanyag szükséges a megfelelő keverési arányhoz. Ezzel az a probléma, hogy sok esetben inkább rontja a teljesítményt, minthogy növelné.

Amennyiben tuningboxos megoldások helyett inkább igazi teljesítménynövekedést szeretnél, akkor érdemes szétnézned az AET CHIPtuning oldalán.

Gázpedáltuning benzin és dízel modelleknél

A gázpedál tuningbox pusztán rövidebbé teszi a gázpedál útját. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a padlógáz eléréséhez a tuningbox beépítése után már nem szükséges tövig nyomni a pedált, hanem elég csak félig, mert a motorvezérlő már ennél az állásnál olyan jelet kap, mintha a pedál maximálisan le lenne nyomva. A teljesítményen semmit nem javít ez a tuningbox, mindösszesen a lábnak megspórol pár centi nyomást és némi energiát.


Kapcsolódó hírek

Blog Utasellátó

A PR jelentése és legmodernebb eszközei

iho   ·   2022.09.22. 11:20

A PR jelentése ma már széles körben ismert, azonban sok cég, ha PR-tevékenységről van szó, ma is inkább csak a sajtómegjelenésekben gondolkodik, holott a PR-nak sokkal több eszköze van, amelyet hatékonyan lehet használni az üzleti célok elérése érdekében. Ha érdekel, milyen PR-eszközöket érdemes ma alkalmaznod vállalkozóként, olvass tovább!

Blog Utasellátó

Ingyenes hirdetés Magyarország egyik legnépszerűbb ingatlanportálján

iho   ·   2022.09.06. 08:15

Amikor ingatlan eladásról van szó, akkor a többség egyszerűen megbíz egy ingatlanost, aki a szakértelmével leveszi a terhet az eladók válláról. A jó ingatlanos az érdeklődőket is megszűri. Egyre többen vannak azonban olyanok, akik elég affinitást éreznek magukban ahhoz, hogy saját maguk keressenek vevőt az ingatlanukra. Lássuk, hogy milyen lehetőségeik vannak az ingatlant eladni szándékozóknak Magyarország egyik leglátogatottabb ingatlan hirdetési portálján.