Fontos tudnivalók a tuningboxokról

iho   ·   2020.03.15. 10:16

(x)

Na de valójában mi is az a tuningbox?

A tuningbox egy nem túl nagy doboz, amit annak reményében szereltetnek és szerelnek be az autókba, hogy ettől majd látványosan megnő az autó teljesítménye, ráadásul ezzel együtt a szeretett járgány fogyasztása is lecsökken. Azonban tuningboxokkal a legtöbb esetben nem lehet elérni olyan változást, ami mérhető lenne.

A tuningboxok működése

A tuningbox úgy működik, hogy meghamisítja az autó számítógépébe érkező adatokat, ennek köszönhetően az nem fogja érzékelni, hogy nem a beállított értékeknek megfelelően történik a működés, a motor pedig gond nélkül működhet tovább a beprogramozott határokon kívül.

Tuningbox dízel adagolású autókhoz

Ez a tuningbox a tuningboxok őse, már a TDI, PDTDI, DI, TD rendszereknél is alkalmazták. A doboznak két vezetékes csatlakozása van, az egyik valamelyik érzékelőre, a másik pedig a motorvezérlőre csatlakozik. A tuningbox azt használja ki, hogy a motor hőmérséklete és az üzemanyag hőmérséklete hatással van a motor működésére és szabályozására. Kétféleképpen lehet beépíteni, az egyik megoldással azt lehet elérni, hogy a motorvezérlő számítógép hidegebbnek lássa a motort a ténylegesnél, a másik megoldással pedig az üzemanyagot fogja melegebbnek látni. Ez a tuningbox egy roppant primitív összeállítású szerkezet, ami sok kérdést felvet az elérhető változásokkal kapcsolatban, ráadásul nehéz megtalálni is, ami különösen problémás lehet egy műszaki hiba esetében.

Tuningbox a rail nyomás átveréséhez

Ezekkel a tuningboxokkal el lehet érni, hogy megemelkedjen a motorba kerülő üzemanyag nyomása. Ennek köszönhetően az alatt az idő alatt, amíg a porlasztó nyit, több üzemanyag kerül bele az égéstérbe, a megnövekedett üzemanyag mennyiség miatt pedig a teljesítmény fokozódik. Ennek a legnagyobb problémája az, hogy túlzottan megterheli a nagynyomású üzemanyagrendszert, az elérhető teljesítménynövekedés pedig messze elmarad a várttól.


Légtömeg MAF, Map szenzor tuningboxos átverése benzin és dízel modelleknél

Ebben az esetben is adathamisítást végez a tuningbox, a légtömegmérő adatairól továbbít valótlan információkat a motorvezérlő számítógép felé. A légtömegmérő azt méri, hogy mekkora mennyiségű levegő jut be a motorba. A tuningboxnak köszönhetően a számítógép a meghamisított adatok alapján számolja ki, hogy mennyi üzemanyag szükséges a megfelelő keverési arányhoz. Ezzel az a probléma, hogy sok esetben inkább rontja a teljesítményt, minthogy növelné.

Amennyiben tuningboxos megoldások helyett inkább igazi teljesítménynövekedést szeretnél, akkor érdemes szétnézned az AET CHIPtuning oldalán.

Gázpedáltuning benzin és dízel modelleknél

A gázpedál tuningbox pusztán rövidebbé teszi a gázpedál útját. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a padlógáz eléréséhez a tuningbox beépítése után már nem szükséges tövig nyomni a pedált, hanem elég csak félig, mert a motorvezérlő már ennél az állásnál olyan jelet kap, mintha a pedál maximálisan le lenne nyomva. A teljesítményen semmit nem javít ez a tuningbox, mindösszesen a lábnak megspórol pár centi nyomást és némi energiát.


Kapcsolódó hírek