Fotósvonat járt a Berekben

iho   ·   2014.01.13. 12:15
kiskep_fenyves

Január 11-én rendezték meg az idei szezonnyitó különvonatozást: vasútfotósok egy csoportja látogatott el Balatonfenyvesre, hogy a MÁV-Vonatösszeállítás szervezte fotós különvonattal utazzák be a kisvasút még üzemelő vonalát. A két felújított, egy Baw-g és egy poggyászteres BDa-w kocsiból álló szerelvényt az Mk48 2008-as mozdony vontatta.

A program sokaknak már a Déli pályaudvaron kezdődött, hiszen a szervezők különkocsiról is gondoskodtak: a reggeli gyorsvonat végére sorozott komfortkocsiban helyezkedhettek el a fotósok. Balatonfenyvesen a csatlakozó gyorsvonatok beérkezése és átszállás után indult az igazi kirándulás: felbőgött a Rába-motor, és a 2008-as Mk lassan megindította vonatát a még enyhe ködbe burkolódzó Berek felé. A kora délelőtti Nap lassan feloszlatta a ködöt és az idő is kezdett kellemesebbre fordulni, így Imremajorhoz érve már semmire sem lehetett panasz.

Indul a különvonat Balatonfenyvesről<br>A képre kattintva galéria nyílik!<br>(A külön nem jelölt képeket Arnold Balázs készítette)

A fotómegállásokra elég időt hagytak a szervezők, és a fotósok is ügyesek voltak, így a tervezetteken felül néhány pluszmegállás is színesítette a programot. Volt fotómegállás megállóhelyen, nyílt vonalon, hídon, patakparton, vadlesek előtt, szántók oldalán. Az egyik útátjárónál meglepetéssel is készültek a szervezők: a vonat mellé egy lovas kocsi érkezett.

Mivel a menetrend kellően laza volt, a fotómegállásoknál arra is jutott idő, hogy egy-egy kívánságot teljesítve a vonat előrébb húzzon vagy éppen visszatoljon néhány métert. Persze ez csak úgy lehetett, hogy a kisvasút dolgozói teljes szívükkel segítették a fotósvonatot az első ötleteléstől egészen a visszaérkezésig. Rugalmasságukért, segítőkészségükért ez úton is köszönet illeti őket!

A horgász nem beépített ember volt

A somogyszentpáli körüljárás is a fotósok kedvéért ment olyan lassan, majd egy igazi videomegállás következett, ugyancsak kívánságra. A különvonat leszállás után jócskán visszatolt, majd elhaladt a fotósok előtt a vonal legkanyargósabb szakaszán. Ezt követően megállás nélkül ment a vonat Imremajorig, út közben pedig a szervezők és a MÁV-Start által biztosított ajándékcsomagokat, valamint a Stil Nuovo kiadó felajánlásából két A kincses sziget naptárat sorsoltak ki a résztvevők között.

Imremajorban a különvonat a nagyon ritkán használt második vágányra állt félre, itt ugyanis keresztezett a menetrend szerinti személyszállító vonattal. Egy ilyen imremajori keresztre is csak rendkívüli alkalmakkor van példa, ez tehát egy újabb csokor különleges felvétel elkészítésére nyújtott lehetőséget.

Így festett a különvonat

A kereszt után a különvonat Balatonfenyves felé vette az irányt, de volt még pár fotómegállása, mielőtt visszaérkezett volna a végállomásra. Megállás után elkészült az elmaradhatatlan csoportkép, a fotósok pedig elindultak a nagyvasúti állomásra, hiszen a gyorsvonatba sorozott komfortkocsival a hazajutásukról is gondoskodtak a szervezők.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek