Fotózd le nekünk! - A HÉV

Berky Dénes   ·   2013.04.22. 19:30
kiskep_hev

A mai HÉV vonalak alapjai – a csepelit kivéve – az 1880-as évek végén épültek ki, kifejezetten helyiérdekű vasútnak, személy- és teherszállításra, melyből mára nagyrészt csak az előbbi maradt.

A budapesti elővárosi közlekedés szerves részeként ma kulcsfontosságú a BKV által üzemeltetett öt HÉV vonal. A H5-ös Batthyány tér és Szentendre között, a H6-os a Közvágóhíd és Ráckeve, a H7-es a Boráros tér és Csepel, a H8-as az Örs vezér tere és Gödöllő, a H9-es vonal pedig az Örs vezér tere és Csömör között húzódik. A leghosszabb, a maga 40 kilométeres hosszával a ráckevei, amelynek menetideje a rossz pályaállapotok és az egyvágányú vonal miatt is a teljes vonalon közlekedő vonatok esetében egy és negyed óra, mellyel a BKV leghosszabb menetidejű járatai közé tartozik. A legrövidebb, az 1950-es években kiépített csepeli (H7-es) vonal, amely csupán hat megállóval rendelkezik és a menetidő is csak 13 perc.

A budapesti HÉV sok változáson ment keresztül, mire a mai állapotot elérte, és a távlati tervekben sok fejlesztés is körvonalazódik az elővárosi közlekedéssel kapcsolatban. Megérdemli hát, hogy egy szép galériát állítsunk össze róla az olvasóink által küldött képekből. A felvételeket köszönjük olvasóinknak és kellemes képézegetést kívánunk mindenkinek!

Bíró Gyula felvételén a csepeli vonalon közlekedik egy MXA nagyegység a Boráros tér felé<br>A képre kattintva galéria nyílik az olvasók felvételeiből

A jövő hét témája: A városnéző buszok a fővárosban. Az utóbbi években sok társaság buszai jelentek meg Budapest utcáin, melyek a különbözőbbnél különbözőbb átalakított buszokkal szállítják körbe a városban a turistákat. Nézzünk hát körbe a városnéző buszok házatáján egy szép galéria keretében. A képeket ez alkalommal is a berky.denes@indohaz.hu email címre várjuk. A határidő 2013. április 28-án 18 órakor van, kérjük 10 képnél többet ne küldjenek, a feldolgozhatóság érdekében. A tárgy rovatba ezt írják: Fotózd le nekünk!

Kapcsolódó hírek