Fotózd le nekünk! - Pécs

Berky Dénes   ·   2013.08.26. 13:00
kiskep_pecs

Pécs városában az első tömegközlekedési eszköz a villamosvasút volt. A polgármester, Nendtvich Andor 1910-ben kötött szerződést a Villamossági Rt.-vel az új vágányok létesítésére városi vasút céljával. A kivitelezés 1913-ra lezárult, október 20-án három vonalon indult meg a közlekedés, a Zsolnay gyártól a Főpályaudvarig és a Hadapród iskoláig, illetve a Hadapród iskolától a Budai külvárosi pályaudvarig. A vonalakon a város címerével ékesített kék szegélyes villamoskocsik jártak. A villamosvasút a fennállásának 47 éve alatt nagyon elöregedett és korszerűtlenné vált, azonban a városnak nem volt pénze a felújításra, így a megszüntetése mellett döntöttek 1960-ban. Az utolsó villamos virágokkal feldíszítve 1960. augusztus 31-én ment el, sokan búcsúztatták a városban a kötöttpályás közlekedést. A pécsi villamosközlekedésnek mára csak pár tárgyi emléke maradt, néhány síndarab az utcákon, egy-két felsővezeték-tartó kampó a házak oldalában.

Pécsett az első autóbuszjárat 1926-ban indult a Széchenyi tér és a központi temető között, mely útvonalon a Renault által gyártott 26 üléses, 47 lóerős motorral szerelt buszok jártak. Az autóbuszhálózat többek között a bányászvárosok kiszolgálásával folyamatosan nőtt, főleg mivel az utasok is jobban kedvelték a villamosnál a buszokat. A buszközlekedés a villamos megszűnésével főszerepbe került, így az átszervezéssel már természetesen a villamosvonalak helyén is buszok jártak. Mára a belső vonalakat főként az 1999-től 2006-ig beszerzett Mercedes Conectók szolgálják ki, de nagy számban akad még a jóöreg IK200-as szériából is. A buszok elöregedésével az elmúlt években komoly hiány keletkezett kiadható buszokból Pécsett, ezért is kerülhetett az eredetileg Budapestre szánt Credókból két csuklós és hét szóló is a városba.

Az elmúlt héten arra kértük olvasóinkat, hogy a baranyai megyeszékhely közösségi közlekedését megörökítő képeket küldjenek nekünk, melynek jópáran eleget is tettek. Köszönjük a felvételeket az olvasóinknak és jó képnézegetést kívánunk mindenkinek!

Deák Zoltán felvételén az egyik Credo Citadell 12 látható a 41-es vonalon<br>A képre kattintva galéria nyílik az olvasók által küldött felvételekből

A jövő hét témája: A vasút nyári érdekességei. Országjáró barangolásunkat félbeszakítva a nyár végéhez érkezve szeptember első hétfőjére egy kis visszaemlékező képsorozatot tervezünk, és ehhez kérjük olvasóink segítségét. Sok érdekességgel szolgált az idei nyári menetrend is, főleg a dízelrajongók számára, mi is sokszor foglalkoztunk a nohabos vagy éppen a púposos vonatokkal, de idén debütáltak a nevekkel ellátott különféle vonatok a Balaton északi partján is. Várjuk legjobb felvételeiket, de legfeljebb tizet a berky.denes@indohaz.hu email címre egészen szeptember elsején 18 óráig. A tárgy rovatba ezt írják: Fotózd le nekünk!

Kapcsolódó hírek