Ganz Ábrahámra emlékeztek

Kemsei Zoltán   ·   2014.11.07. 08:45
00kics

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Öntödei Múzeuma, a II. kerületi önkormányzat, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Posta közösen ünnepelte a bicentenáriumot. Ganz Ábrahám 1814. november 6-án, a svájci Unter-Embrachban született, harminc évesen alapította meg Budán vasöntödéjét. Még huszonhárom évig, 1867-ig állt a gyár élén, tragikus halála után Mechwart András vette át az akkor már Ganz és Társa Vasöntő és Gépgyár Rt. vezetését.

Krámli Mihály, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója az ünnepségen<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

Ganz Ábrahám gyára a szerteágazó öntödei, fémipari munkákon túl a magyarországi vasút fejlődésében is maradandót, előremutatót alkotott: a kéregöntésű vasúti kerék szabadalmán kívül a vasúti kereszteződések, kitérők csúcssíneit is jelentős mennyiségben gyártotta.

Sárközy Ágnes, a Magyar Posta Zrt. filatéliai igazgatója látja el első napi bélyegzéssel az emlékborítékokat

A Magyar Nemzeti Bank kétezer forint névértékű emlékérmével, a Magyar Posta bélyeg, boríték kibocsátásával, és első napi bélyegzéssel emlékezett meg Ganz Ábrahámról.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről,ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek