Gemenci szezonnyitó

Fritz Gergely   ·   2023.05.07. 09:00
photo1683145384_24

Újra gőzfelhőben a dél-dunántúli kisvasút.

Az április végi-májusi eleji hosszúhétvégéhez kapcsolódva a Gemenc Zrt. szezonnyitó napot szervezett a pörbölyi Ökoturisztikai Központban. A szokásos szeptemberi kisvasúti napokhoz hasonlóan programkínálatban most sem volt hiány, még ha a kötelező szarvaspörkölt, a pécsi gyors vasútmodellező klub T-rendszerű terepasztala és Pászti Tibor vasúti relikviákat felvonultató kiállítása mellett a legnagyobb népszerűségnek Rezét gőzös szolgálatba állása örvendett. A 2020-ban teljes felújításon átesett gőzmozdony három vonatpárt továbbított Pörböly és Malomtelelő között, amelyek mindegyike színültig telt kirándulókkal – mellette pedig egy dízeles vonat is pendlizett Pörböly és Malomtelelő között a kisvasút C50-es mozdonyával.

Rezét gőzös Malomtelelőhöz érkezik vissza a gyöngyösoldali körüljárás után. A képre kattintva galéria nyílik Fritz Gergely fotóiból!

A kisvasút a nyári időszakban pénteken, hétvégén és ünnepnapokon közlekedik, hétvégenként pedig Rezét is gőz alatt lesz, jóllehet a forgalom egyelőre Pörböly és Malomtelelő között lesz állandó. A felső, Gemenc-Dunapart felé vezető vonalszakasz jelenleg a pálya állapota miatt nem járható. A felújítási munkák időpontja egyelőre nem ismert, ottjártunkkor abban erősítettek meg, hogy az erdészet nem tett le a felújításról. A jövőben szerepel a forgalom újbóli felvétele Gemenc-Dunapartig, illetve a keselyűsi állomásig, ahol a közelmúltban új felvételi épületet létesítettek. Addig is a kirándulóknak és a vasútbarátoknak egyaránt jó hír, hogy a Malomtelelőig vezető szakaszon hétvégente hat vonatpár közlekedik, amiből hármat Rezét gőzös továbbít. A budapesti Gyermekvasúton kívül jelenleg kevés hazai kisvasúton rendszeresek a gőzvontatású vonatok. Gemenc az egyik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek