GIFT a környezettudatos szállításért

iho   ·   2013.11.12. 17:30
kiskep_gift

Másfél éve fut a GIFT (Green Intermodal Freight Transport, azaz zöld intermodális teherszállítás) projekt, ebből az alkalomból szervezték a Szállítmányozás 2013 konferenciát. A házigazda a GIFT egyik magyarországi koordinátora, a Rail Cargo Hungaria volt.

A konferencia egyértelmű megállapítása, hogy az eddig eltelt idő alatt a partnerintézmények, vasúti vállalatok és szakértők komoly eredményeket értek el. Elkészültek az európai áruszállítási korridorokról szóló tanulmányok, és meghatározták a jelenlegi gyakorlatok közül a legoptimálisabb, követendő irányzatokat. Ezen túl megfogalmazták azokat a fejlesztési javaslatokat is, amelyek segítségével a korridorok áruforgalma a jelenleginél környezettudasoabban áramolhatna.

A konferencia munkaülésén a szakértők bemutatták eddigi kutatásaik eredményeit, javaslataikat. Az árukezeléstől a kommunikáción át a jogszabályi témákig minden előkerült. A munkába a fuvaroztatókon és a vasútvállalatokon kívül a politikai döntéshozók és a pályavasút is bekapcsolódott.

Az EU a Transport2050 stratégiában előirányozta egy olyan közlekedési rendszer létrehozását, amely 2050-ig összesen hatvan százalékkal csökkentené az európai közlekedés szén-dioxid kibocsátását, a hatékonyság rontása nélkül. E cél szellemében a GIFT projekt részesei is fontosnak tartják a fejlesztések ezen irányát, és ezért komoly erőfeszítéseket is tettek. A Szállítmányozás 2013 konferencia legújabb tanulmányai a GIFT weblapján érhetőek el.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek