Gondok a Dragonnal

MTI   ·   2013.03.01. 19:44

Elindult pénteken a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé a Dragon teherszállító űrhajó, amelyet az amerikai űrkutatási hivatal bérel egy magáncégtől, mert a saját eszközeivel egyelőre nem képes utánpótlást eljuttatni az asztronautáknak.

A tonnányi rakományt hordozó Dragon a légierő floridai támaszpontjáról startolt egy Falcon 9-es rakéta segítségével. Mintegy tíz perccel az indítás után sikeresen Föld körüli pályára állt. A teherszállító űrhajó napelem táblái azonban csak jelentős késéssel nyíltak ki.

Továbbra is gondok vannak viszont a manőverező hajtóművekkel: a négy közül eleinte csak egy működött, majd a Földről, egy ausztráliai átjátszó állomás közvetítésével küldött parancsok segítségével egy második is beindult.

További részletek nem ismeretesek. A Dragon elvileg két manőverező rakétával is el tudja érni az űrállomást.

A tervek szerint a 350 kilométer magasságban keringő űrállomáshoz szombaton kapcsolódik hozzá. A rakományban kísérleti anyagok, növényi magvak, egér őssejtek, élelmiszer, víz, ruha, alkatrész, légtisztító készülék és egyéb küldemények vannak.

Ez a Space X vállalat által gyártott, ember nélkül repülő eszköz harmadik útja. Az első - tavaly májusban - a kipróbálását szolgálta, s annak bizonyítását, hogy képes csatlakozni a Nemzetközi Űrállomáshoz. Tavaly októberben a második út során már rakományt is szállított az ISS-hez. Az amerikai űrhivatal - a NASA - 12 útra szerződött le a vállalattal.

A Dragon visszafelé is képes terhet szállítani, mert nem semmisül meg a légkörben. A SpaceX 2015-re akarja elkészíteni egy új változatát, amellyel már emberek is utazhatnak.

Kapcsolódó hírek