Gőzmozdonyos nosztalgiavonat a Bakonyban

Takács Zsolt   ·   2012.04.13. 13:20
400mozdony

2011-ben nagy sikert aratott, vélhetően az idén sem lesz másképp: április 21-én újra közlekedik gőzvontatású nosztalgiavonat. Egy éve a 324-es gőzmozdony zakatolt keresztül a Bakonyon, most a Déli Vasút egykori jellegzetességét, a zöld színű, 109-es sorozatszámú vasparipát sorolják be a nosztalgiavonat elé.

A 109-es hazánk egyik legszebb gőzmozdonya<br>(fotó: albertbahn.hu)

A vonatban nosztalgia- és élménykocsik is közlekednek, az utazók a büfékocsiban frissíthetik fel magukat. A vonat továbbításában a szerelvény végén egy másik vasúttörténeti különlegesség segédkezik. A Rába Magyar Vagon- és Gépgyár által gyártott Balaton motorkocsi erősíti a szerelvényt. Természetesen nemcsak látnivaló, utasok is felszállhatnak rá.

A 2011-es nosztalgiavonat a Cuha-völgyben szemből...<br>(fotó: Hivert Gábor)

A vonat hajnali négy órakor indul a Vasúttörténeti Parkból. Érkezése Veszprémbe 6.45-kor várható. Innen tovább közlekedik hazánk egyik legszebb vasútvonalán, a 11-es vonalon keresztül Győrig. Útközben olyan festői tájakon halad át, mint a Cuha-völgy, a fenyőfői ősfenyves, de a Pannonhalmi Főapátság is megcsodálható lesz a vonatból. Győr és Veszprém között négy alagút is fokozza az élménydús hangulatot. Közülük a leghosszabb, az eplényi, 242 méter hosszú. Oldalakon keresztül lehetne még sorolni eme vadregélyes vasútvonal érdemeit, de a látványt akkor sem tudjuk visszaadni.

A különleges járat délelőtt 11.05-kor érkezik Győrbe, visszafelé 13.10-kor közelekedik. A vonat mindkét irányban Bakonyszentlászlón a tűzoltóság segítségével vételez vizet. A kétórás győri, valamint a visszaútban várható 45 perces zirci tartózkodás idejére meglepetésprogramokkal készülnek. Ezek a tartózkodások fotózásra is felhasználhatóak. A vinyei és porvai megállások kizárólag az utasok fel- és leszállását szolgálják – áll a Bakonyvasút Szövetség tájékoztatójában.

A vasúti menetrend előre nem látható hiányosságait kipótolandó, Vinyéről Veszprémbe 14.35-kor, Győrbe 18.20-kor indul különbusz. A Föld Napja alkalmából Vinyén faültetés, kézműves foglalkozások, lovaglás, lovasíjászat, lovaskocsizás, rajzverseny, kvízjátékok, vetélkedők várják a látogatókat. Vinyéről 11.00-kor és 13.20-kor különbusz közlekedik Csesznekre egységesen 300 forintos menetdíjjal, a várat megtekinteni szándékozók számára.

...és felülnézetben<br>(Takács Gábor felvétele)

Tavaly külön érdekességnek számított, hogy a gőzöst a mozdonyfordítóra vezényelték érkezés után. Így irányt tudott váltani a masina és körüljárás után visszasorozhatták a szerelvény túlsó végére.

Egy rövid videó a gőzös győri tartózkodásáról, 2011-ben készült:

Jegyregisztrációra a Bakonyvasút Szövetség honlapján van lehetőség. Érdemes minél előbb lecsapni a szabadon maradt helyekre, tavaly ugyanis az esemény előtt három héttel már telt ház volt a szerelvényen.

Kapcsolódó hírek