Griffmadarak ha találkoznak

Kelecsényi István   ·   2011.11.11. 09:00
cim

A Magyar Honvédség MH59 Kecskemét Légibázis és a Svéd Légierő F7 ezrede négy napon át tart közös repüléseket Kecskeméten. Az évente megrendezett kiképzés nem hagyományos értelemben vett nemzetközi hadgyakorlat: a harceljárások és módszerek megismerése légiharc-gyakorlatok során.

A svédek egyik együlésese a pályán - nézze meg galériánkat a griffmadarak kecskeméti találkozásáról!<br>fotók: a szerző

A satenasi bázisról, ahol egyébként a Gripen-átképzések is zajlanak, 3 együléses JAS-39C (215, 268, 272 oldalszámú) és három kétüléses D (824, 825, 827 oldalszámú) landolt szerdán a kecskeméti betonon. A svéd légierő TP100 (Saab 340) szállítógéppel pótalkatrészeket hozott, valamint kétfőnyi tervező és 23 fős műszaki állományt is áttelepített a magyar bázisra. A kecskemétiek részéről ma a 32, 30, 36, 37 oldalszámú együléses Gripenek vettek részt a közös repüléseken.

A Gripen Maffia 2011 névvel rendezett közös kiképzés során az egy-az-egy, illetve egy-a-kettő elleni légiharc-gyakorlatok mellett magyar és svéd kétüléses repülőgépekben lehetőség van vegyes személyzettel történő repülésre, ahol egymás harcászati eljárásaiból szűrhetnek le a hajózók gyakorlati tapasztalatokat.

A négynapos közös gyakorlás során általában 3-3 magyar és svéd repülőgép hajt végre egy hullámban feladatokat. A tervezett bevetések száma összesen 33–35 között van, ezt persze az időjárás is befolyásolhatja.

Magyar griffmadár emelkedőben

A gyakorló légi harcok során először BVR (látóhatáron túli) harcérintkezést veszik fel a repülőgépek (mindkét fél AIM–120C AMRAAM rakéták emulálásával) majd közeli harcérintkezésre kerülnek, ahol CATM–9 (AIM–9L Sidewinder) gyakorlórakétákkal vívnak manőverező légi harcot. A svéd légierőnek rendelkezésére áll a korszerűbb Iris-T közelharcrakéta is, azonban erre a gyakorlatra a régebbi Rb74 svéd típusjelű Sidewinder gyakorló CATM–9-eseket hozták magukkal.

A svéd kontingens a tervek szerint 2011. november 16-án, szerdán települ haza a Satenasi támaszpontjára.

Kapcsolódó hírek