Grizzlyből Atlas: névadó lesz a RIAT-on

iho/repülés   ·   2012.07.03. 16:30
A400M_take-off_test-cim

Ismét nevet változtat az európai együttműködésben készülő nagy katonai szállítógép. Az Airbus Military A400-asa korábban a Grizzly nevet vette fel, de a mostani értelmezés szerint az nem a típus, hanem az egyik tesztpéldány neve volt csak. Az  újbóli névadásnak a Royal International Air Tattoo, a világ legnagyobb katonai repülőtalálkozója lesz a helyszíne a hét végén, ahol a gép mint termék, típus kapja majd a Földet hordozó mitológiai figuráról az Atlas nevet.

Leszállás még Grizzlyként... <br>(fotók: Airbus Military)

Fairfordban a névadáson ott lesz majd a programban résztvevő valamennyi partner: Belgium, Franciaország, Németország, Luxemburg, Spanyolország, Törökország és természetesen az Egyesült Királyság. A Flight International szerint a ceremónia és a gép repülése azért lesz különösen fontos, mert a már tavalyra tervezett átkeresztelési ünnepséget akkor keresztülhúzták a hajtóművel jelentkező gondok. Az Europrop International (EPI) TP400-D6 légcsavaros gázturbina meghibásodása miatt az A400 a 2011-es párizsi repülőszalonon is csak egyetlen igen rövid bemutatót tartott.

A tesztgépek látványos köteléke

Most viszont a RIAT és Farnborough-i repülőszalon különösen fontos alkalom, hogy a gyártók bizonyítsák a gép kiválóságát a szakma és a nagyközönség előtt is, meg persze azt, hogy a gyártók úrrá lettek a hajtómű és a reduktor problémáin. Ráadásul közeledik a nagy pillanat: az EADS a tervek szerint idén decemberben adja át a 174 megrendelt gépből az első példányt a francia légierőnek.

Egy korábbi tesztrepülés Boliviában

Mint korábban beszámoltunk róla, az A400 berepülésének az elmúlt hónapokban is voltak nehéz pillanatai: a németországi Cottbus repülőterén az egyik futómű beásta magát a talajba, amikor a gép a nem szilárd burkolatú pályán tesztelte a megszakított felszállást. Korábban pedig Omanban kellett kényszerleszállnia egy meghibásodott reduktor miatt, illetve egy másik tesztgépnél a megengedettnél magasabb volt az egyik hajtómű vibrációja.

Kapcsolódó hírek