Gyermekvasúti ledehásszínű lett a 2-es Taurus

iho/vasút   ·   2023.08.06. 15:00
00_taurus_gyermekvasut_matricas_mozdony

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton, az egykori Úttörővasúton 1948. július 31-én indult meg a vonatforgalom az első három kilométeres szakaszon. Erre a nevezetes alkalomra készült el a MÁV-Start legújabb matricás mozdonya: a 470 002 pályaszámú Taurus villanymozdony a 75 éves kisvasút töretlen sikerét hirdeti. A jármű alapszínét a remotorizált Mk45-ös dízelmozdonyra jellemző piros–kék–fehér színegyüttes adja, az oldalán lévő nagy fotókon archív és jelenkori hangulatképek adják vissza a kisvasúti utazás és a gyermekvasúti szolgálat élményét.

A 2-es Taurus jellemzően a Budapest–Győr–Hegyeshalom–Bécs, a Győr–Sopron/Szombathely és a Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza fővonalon tűnik majd fel a távolsági vagy nemzetközi vonatok élén.

(fotók: MÁV)

A budapesti Úttörővasút első szakaszát 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi-hegyen a Hegyhát út és Golfpálya út találkozásánál. Az első vonalrészen megépült Széchenyi-hegy végállomás, Normafa megállóhely, Csillebérc (Úttörőváros) és Virágvölgy (Előre) állomás, a vonatforgalom 1948. július 31-én indult meg. Az építkezés további két szakasszal folytatódott, a teljes vonalat 1950. augusztus 20-án adták át Hűvösvölgyben. A kisvasút azóta is folyamatosan, egész évben üzemel, szállítja a kirándulókat a budai hegyekben és életre szóló élményeket ad az ott szolgáló gyerekeknek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek