Győr: nem lesznek egyvonalas bérletek

iho   ·   2013.07.02. 09:34

A győri közgyűlés május végi döntése értelmében nem csak a győri menetrendben, de a díjszabást illetően is komoly változások várhatók a helyi buszközlekedésben augusztustól, ezek már a júliusi bérletvásárláskor érzékelhetők lesznek – írja a Kisalföld.hu.

A számos változás között talán a legfontosabb: elbúcsúzhat az utazóközönség az egyvonalas bérletektől, mivel az új vonalhálózat szerkezete miatt ezek kezelhetetlenné válnának. Az egyvonalas bérletek ugyanis más vonalak közös szakaszain is érvényesek (ami persze azt is jelentheti, hogy a felszálló utasnak már a következő megállóban le kellene szállnia, de ezt a buszvezető nem tudja hatékonyan kiszűrni), és az évek során további engedmények is születtek, például a teljesen más útvonalon haladó 12-es és 15-ös buszokra is elég az egyvonalas bérlet.

Az új, bonyolultabb vonalhálózat esetén ez a helyzet tovább fokozódna, lehetetlenné téve az átláthatóságot, s rendszeres konfliktusokat okozva az ellenőrök és az utasok között.

Másrészt nem is igazságos, ha a városközponttól akár 10 kilométerre lakók olcsóbban utazhatnak, mint a jóval közelebb élők (akiket ráadásul sokkal olcsóbban lehet kiszolgálni) egyszerűen azért, mert előbbi városrészbe egyféle úton tudnak eljutni az autóbuszok, míg máshová felváltva több, különböző útvonalon" – magyarázta Winkler Ágoston, a Kisalföld Volán menetrendi előadója.

A fentiek helyett minden vonalra érvényes általános bérletet vezetnek be, amely az utasok többsége számára kedvezőbb lesz a jelenlegi összvonalas bérletnél - ezt a bérletet eddig is jóval többen vásárolták, hiszen havi 6000 Ft helyett csak 5600 Ft-ot kell majd fizetni érte.

A tanulók bérletének ára nem változik, de a jövőben a szeptember hónapra váltott tanulók bérletének érvényessége nem augusztus 27. napjának nulla órájától, hanem szeptember első napjának nulla órájától kezdődik.

Kapcsolódó hírek