Gyorshír: az ősszel beszerzett A330F hozta meg a kínai vakcinát

iho/repülés   ·   2021.02.16. 12:45
menczer_facebook

Mi már októberben megmondtuk: erre kell kormány cargo-gépe…

Megérkezett délelőtt Budapestre a magyar kormány által vásárolt teherszállító repülőgép fedélzetén az első kínai Covid-oltóanyag szállítmány. Az érkező gépről Menczer Tamás államtitkár adta közre a fotót a Facebookon. Az ATV híre szerint Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter reggel a maga bejegyzésében kiemelte: a megbeszélteknél korábban és nagyobb mennyiségben érkezik a kínai oltóanyag az országba. A mostani szállítmány a pekingi magyar nagykövet tájékoztatása szerint 84 hűtőkonténerben tárolt 550 ezer vakcina.

Az A330F beszerzéséről szeptemberben döntött a külgazdasági tárca, majd maga a gép októberben érkezett meg Budapestre, a színei akkor is és most is jelezték az eredetét: a cargo-gép a Qatar Airways leállított majd eladásra felkínált A330-asainak egyike.

(Flightradar24)

Portálunk már a gép októberi érkezésekor jelezte: „fontos lehet egy ilyen kapacitás a kormány kezében, ha újabb egészségügyi felszereléseket kell Magyarországra hozni, és ugyancsak döntő lehet a teherszállító szerepe, ha sikerül bevezetni a vírus elleni vakcinát, és ebből kell nagy tételt gyorsan és biztonságosan hazahozni.”

Ami az A330F kapacitását illeti, a szállítható teher tömege 65-70 tonna lehet, ez függ attól, hogy mekkora távolságot kell, hogy berepüljön, a gyártó által megadott 7400 kilométer 65 tonnára vonatkozik.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Zöldút Infrastruktúra Kerékpár

Újjászületnek a metrópótlás buszsávjai

iho   ·   2023.05.31. 09:00

Május 22-én átadták a felújított M3-as metró összes állomását. Mivel a metrópótlás is véget ért, már nincs szükség a buszsávokra a Váci út–Üllői út tengelyen. Mindez lehetőséget teremt a többi között arra, hogy biztonságosabbá váljon a biciklizés Budapest észak–déli tengelyén, ezzel együtt pedig csökkenjen a belváros környezeti terhelése.