Gyorshír: Robbanás az A321-esen!

iho   ·   2016.02.02. 17:00
cim

A Daallo Airline A321-esének fedélzetén a szomáliai főváros repülőteréről történt felszállása után röviddel, nagy zaj és lángok kíséretében robbanás történt. A gép Dzsibutiba tartott, 74 személlyel a fedélzeten.

Az első jelentések szerint két utas megsérült, egy pedig kizuhant a gépből. Az A331-es ezután visszafordult és húsz percnyi repülés után sikeresen kényszerleszállt Mogadishuban.

Egyes feltételezések szerint egy utas bombája robbant fel, lehetséges, hogy a tervezettnél korábban. Ha ugyanis nagy magasságban történt volna a detonáció, az katasztrofális következményekkel járó robbanásszerű dekompressziót okozott volna, esetleg a gép törését. Az Aviation Herald repülésbiztonsági portál szerint viszont a fő gyanúsított egy oxigéntartály.

A Planespotters portál adatai szerint a SX-BHS lajstromjelű A321-est 1997-ben állították először szolgálatba a Swissair flottájában, két lízingcég tulajdonában további  három társaság repülte, amíg 2014 januárjában a Daallo állományába került. Ugyancsak a portál információja szerint a Dzsibuti székhelyű társaságnak ez az egyetlen gépe, amit egyébként egy görög vállalattól, a Hermes Airlinestól bérelt a cég.

Az Aviation Safety Network adatbázisa szerint ez a gép 2013 márciusában, 181 utassal és hétfőnyi személyzettel Dakar felől érkezve, Lyon repülőterét túl nagy sebességgel közelítette, a küszöb után csak 1600 méterrel érintette a betont és túlfutott a pályán. Sérült nem volt, a gépben kisebb károk keletkeztek, az A321-est kijavították.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.