Ha április, akkor irány Leeuwarden! Frissian Flag 2019

Kelecsényi István   ·   2019.04.20. 12:00
frizz_flag0

A Holland Légierő tavaszi nemzetközi repülős gyakorlatát Frissian Flag (Frizz Zászló) néven április 1–12. között rendezték meg leeuwardeni repülőbázison. Az 1999 óta évente megrendezett eseményre ebben az évben a Koninklije Luchtmacht, tehát a Holland Királyi Légierő F-16-osain kívül a Francia Légierő Mirage 2000D bombázói, a Lengyel Légierő, és az Egyesült Államok Minessotai Nemzeti Gárdája F-16-osai, a Svájci Légierő F/A-18 és Lufwaffe TaktLwG 31B Boelcke vadászbombázó repülőgépei vettek részt. A brit magáncég, a Cobham egyedi kialakítású Falcon 20 elektronikai zavaró repülőgépe nehezítette a gyakorlat résztvevőinek feladatát.

A gyakorlat amerikai résztvevői, a 148. vadászrepülő ezred F-16 Block50 típusú vadászbombázókkal felszerelt „Duluth” (Bulldog) százada először vesz részt az amerikai repülőerők rotációjában.

Az repülő benzinkút opciókat az European Air-to-Air Refuelling Training 2019 (EART 2019) gyakorlaton Eindhovenből felszálló KDC-10, A310 MRTT és C-135FR tankerek végezték.

A két hét alatt napi két bevetést hajtottak végre a résztvevők. A kisebb kötelékek összecsapásán, légiharc gyakorlásokon kívül nagy COMAO feladatokat is repültek az Északi tenger felett.

Az idei gyakorlat volt talán az utolsó, amelyet a hollandok, „csak” F-16MLU vadászbombázókkal bonyolítottak, mivel Leeuwarden van kijelölve az egyik F-35A bázisnak, tehát lehet, hogy 2020-ban nem lesz gyakorlat, mivel a századok átfegyverzése fog zajlani.

A hideg, 3–5 fokos időben jelentős számú érdeklődő lepte el a repülőtér környékét, ahol spotterdomb mellé kitelepítettek mellékhelyiségeket, sőt mozgóbüfét is a szervezők.

A gyakorlat különleges esemény nélkül ért véget, a résztvevők nemzetek hajózói és műszaki személyzete megfelelően végrehajtotta a feladatait. Remélhetőleg jövőre, vagy a következő évben folytatódik a hagyomány, és a Frizz tartomány újabb nemzetközi repülőgyakorlatnak lesz gazdája.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.