Hajdúszoboszló, fürdőváros, repülőváros

Ugrósdy Márton   ·   2015.03.03. 16:15
cim

A klub osztályú (öregebb gépeknek szóló) Nemzeti Bajnokság mellett Hajdúszoboszló idén nyáron területi versenyt is rendez, a 3. Cívis-Thermal kupát. Versenyeket bemutató sorozatunk következő részében a szoboszlói szervezők, Szauer Zsolt és Monori György válaszol szokásos kérdéseinkre, és elmondják: miért érdemes a sokak számára a fürdőjéről ismert városba látogatni idén augusztusban.

– Mikor döntöttétek el, hogy megrendezitek a versenyt?

– A verseny megrendezésének ötlete összeköthető az Aero Club Hajdúszoboszló Sportegyesület vezetésében 2014. tavaszán végbement változásokkal. A korábbi években tapasztalt visszafogott aktivitást 2014-ben sikerült belendítenünk a szintén Hajdúszoboszlón repülő Aero Klub Debrecen Sportegyesület tagjaival karöltve. A fiatal és lelkes csapat, a klubok erőforrásainak ismerete és szabadabb használata tette lehetővé, hogy komolyabb versenyek megrendezésében is merjünk gondolkozni.

– Idén elég sok esemény lesz itthon, miért pont ezt az időpontot választottátok?

– Inkább úgy fogalmaznék, hogy az időpont választott minket. A korai időpont mindenképpen jobb lett volna nekünk, mert az Alföld ezen részein tavasszal és nyár elején van nagyon jó időjárás, a nyár második felében ez kis mértékben gyengülni szokott. Viszont az ifjabb versenyzőknek az egyetemi vizsgák miatt nehézséget jelentett volna egy korai időpont, illetve a 2015-ös őcsényi Európa-bajnokság miatt a kettéosztott nemzeti első felvonását Szatymaz rendezi meg, mintegy edzőversenyként az Eb előtt.

Így nekünk az Eb utáni időszak maradt. Visszanéztük az elmúlt évek repüléseit és az alapján próbáltuk belőni a legjobb időszakot. Sajnos ez az időpontválasztás egy nagy lutri, lehetetlen egy évre előre megmondani, hogy melyik két hét lesz jó, vagy inkább a másik irányból, melyik nem lesz jó. Ezért is szerettünk volna kéthetes versenyt, ahol a szerencsefaktor kicsit lentebb szorul, és egy esetleges esős időszak nem teszi tönkre az egész rendezvényünket.

– Mire számítotok idén, kik fognak nevezni?

– Az augusztusi versenyünk valójában két verseny, mert a 60. FAI klub Nemzetivel párhuzamosan rendezzük a 3. Cívis-Thermal kupát is, ami egy területi verseny. A FAI klub kategória itthon a legnépesebb, sok olyan emberrel, aki nem hagyná ki a Nemzeti Bajnokságot. Így elég sok versenyzőben szinte biztosak vagyunk, ez jó alapot szolgáltat a területi verseny sikeréhez. A területire reményeink szerint több fiatal versenyző is nevezni fog, akiket anyagilag is megpróbálunk támogatni azzal, hogy számukra kisebb kiadást jelent a nálunk töltött két hét. A hölgyek is nagyobb létszámmal szeretnék kivenni a részüket a versenyzésből, ezért ez a vonal is kezd körvonalazódni. Megfelelő létszám esetén – ami esetleg külföldi versenyzőket is érint – külön pontozással lesznek értékelve a női versenyzők.

Sokaknak csábítást jelent, hogy Hajdúszoboszlón a reptér szinte a város szívében van, így nemcsak a család pilóta tagja(i) élvezheti(k) az ittlétet, hanem egy kis trükkel egy nyaralás is beleszőhető. A fürdő a reptér mellett, egy új csúszdaparkkal, fedett élményfürdővel, Hortobágyi Nemzeti Park, Tisza-tó, sorolhatnám a megnézhető szépségeket.

– Hány versenyzőre számítotok?

– A megbontott nemzeti hordoz magában egy kis bizonytalanságot, de a FAI klub része 20–30 fővel szinte biztos. A vizes kategóriák között pedig az itthon jelenleg megerősödő öreg 15 méteresekben látunk nagy potenciált. Az elmúlt években sok beszerzés volt ezekből a gépekből, hiszen ár/érték arányban ők a legjobbak és lassan versenyre érnek velük a pilóták. Lehet, hogy a korszerű 15 méteresek ellen nincs esélyük, de a mi területi versenyünkön egy jó lehetőséget kaphatnak, hogy kipróbálhassák magukat. Mivel a repterünk hatalmas és remélhetőleg nagy csapattal jön mindenki, ezért reménykedünk egy Jantár 2B-s utolsó fellángolásban is, mielőtt a bizonytalanság köde elnyeli ezeket a gépeket.

– Szeretnétek-e külföldi indulókat is?

– Mint említettem, a hölgyek esetében nagy a valószínűsége, hogy több külföldi versenyző is nevezhet, mivel a női keret közvetlenül is meg fog keresni bizonyos klubokat a versenyzési lehetőséggel. De a hölgyek mellett minden külföldi érdeklődőt szeretettel várunk, akár családdal együtt Hajdúszoboszlón, nyaralással, pihenéssel összekötve. A verseny 1. számú bulletinje még csak magyarul került fel a fejlesztés alatt álló honlapunkra, de a napokban felteszünk egy összegzést a versenyről angol nyelven is.

– Készültök-e valami újdonsággal?

– Természetesen! Szerintem egy hajdúszoboszlói verseny tele van újdonsággal. Leszáll a pilóta, odaadja a kisegítőnek a loggert, felvesz egy papucsot és egy törölközőt, majd átbattyog a strandra vagy az uszodába, ahová terveink szerint kedvezményesen léphet be. De emellett több olyan kikapcsolódási lehetőség van körülöttünk, amelyeket csokorba szedve fogunk ajánlani a vendégeinknek: gokart, paintball, horgásztó, koncertek a reptéren és a városban. A hagyományos Kösely-kupa lovasverseny is ekkor, augusztus 9-én lesz a reptér szélén. A rendezvény díjugratással, csikósok bemutatóival és más érdekességgel is szolgál az érdeklődőknek. Most a teljesség igénye nélkül soroltam a lehetőségeket, de a verseny előtt kiadunk egy programajánlót, hogy mindenki tájékozódhasson a versenyzésen kívüli lehetőségekről.

– Mi lesz szerintetek a legnehezebb feladat?

– Az, hogy kevesen vagyunk, talán a legnehezebben áthidalható probléma. A verseny vezetősége szeretné, ha a helyi pilóták is versenyeznének, így még ez is csökkenti a hadra fogható segítők létszámát. Szerencsére más kluboktól is érkezett felajánlás, hogy a stábunk bővítésére verbuválnak fiatalokat. Ezt ki is szeretnénk használni és versenyen kívüli repülési lehetőséggel próbáljuk viszonozni a segítséget.

– Hogyan győznétek meg a pilótákat arról, hogy a ti versenyeteket válasszák?

Miskolccal folyamatosan egyeztetve adtuk be a pályázatunkat, így nem volt kellemes, amikor a közgyűlés nyomására úgy kellett megváltoztatnunk a kiírást, hogy ezzel elvettük tőlük a lehetőséget. Nagyon lelkes csapat, akik jó versenyt szerveztek előzőleg, amin minden napra jutott valami esemény. A reptéren kívül is nagyon jó közös programok voltak, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Szatymazzal nem nagyon konkurálunk, hiszen nincs átfedés a kategóriák között, és az Eb-felkészülést is a lehető legjobban szolgálja. Sőt, remélem sok ott induló gép eljön hozzánk is más pilótákkal.

Szeged az igazi nagy konkurencia. Tapasztalt, kőkemény versenyeken edződött csapat. Igen jó időjárási lehetőségek. Nem véletlen, hogy tavaly elmentünk hozzájuk versenyezni egy népes csapattal. Feltérképeztük előnyeiket, teszteltük szívósságukat és a végén levontuk a következtetéseket: profik.

Ja, hogy az volt a kérdés, hogy miért hozzánk jöjjenek!...

Elég nehéz egy területen ennyiféle embert kiszolgálni. Elég széles a korosztály és még szélesebb az érdeklődési kör, és ha reményeink szerint családostul jönnek a pilóták, akkor a repülés nem is mindenkinél lesz a közös metszetben. Kihasználjuk a helyzetünkből adódó előnyöket és sok alternatív programot teszünk elérhetővé, amelyeknek nagyobb része a fürdő, illetve a város rendezvényei. A jó idő és a hatalmas repülések így csak kellemes háttérként fognak szerepelni az esti családi beszélgetésekkor.

A sportrepülés mindannyiunk szerelme, de egy két hetes verseny hosszú és fárasztó. A repülőterünk adottságaira alapozva szeretnénk egy olyan versenyt rendezni Hajdúszoboszlón, ahol nem kell félni attól, hogy a rossz időjárás miatt bárki is unatkozna.

– Milyen változásokkal jár az interjú elején említett új felfogás?

– Nem titkolt szándékunk, hogy Hajdúszoboszlót a megérdemelt helyére tegyük a vitorlázórepülés térképén, biztosítva ezzel, hogy a lehetőségeinket másokkal is megosszuk. Elég sok mindenben úttörő szerepet vállaltunk (műanyag köteles csőrlés, UL vontatás, low-cost egy hetes verseny), hogy a nálunk repülőknek olyan feltételeket teremtsünk, ami a lehető legtöbb repülést teszi lehetővé az év folyamán.

Az ifi keretnek felajánlottuk, hogy a bázisrepterükké válunk, ingyenes szállást és tárolást biztosítunk nekik, ezzel is segítve a jobb felkészülésüket.

Próbáljuk a legtöbb napot repülni a szezonban, ezért ha 2-3 klubtagunk repülni akar, arra már rászervezünk egy üzemet. A csörlőkezelőnk ráérő fix ember, a nyugdíjas vontatópilótáink közül pedig mindig elérhető egy, akinek van kedve kijönni egy kis repülésért. Fél éve a klub több alkalmazottat is tud foglalkoztatni, tavasztól pedig olyanok is dolgoznak nálunk, akik az üzemnapokat elő tudják készíteni, le tudják vezetni. Ezzel már akkor is biztosított lesz a repülés, ha csak egy ember szeretne felszállni, nem kell maga mellé szerveznie a többi pilótát. Ez a lehetőség biztosítva lesz a nálunk vendégeskedő pilóták számára is.

Tervünk az, hogy úgy gondoljon Szoboszlóra a hazai (és akár külföldi) repülőtársadalom, hogy: „elmegyünk egy hétre nyaralni, és ha jó idő van, repülünk párat”; akkor a jó idős napokon akár egy kisebb verseny létszámát is elérhetnénk, ami jobb eszközkihasználást és ezáltal alacsonyabb egy főre jutó költségeket jelent.

Minden évben jönnek hozzánk más hazai kluboktól egy-két hétre táborozni a jó adottságaink miatt, ami ideálisan az egész nyári szünetet is lefedhetné a jövőben. A táborok nem feltétlenül csak teljesítményrepülésről szólnak, a szabad légtérfelhasználásunk miatt a kezdő képzéstől az időtartamokon át a kisebb távokig mindent könnyen és gyorsan megrepülnek a növendékek.

Aktív siklóernyős, ejtőernyős, sárkányos csapattal osztjuk meg a repteret, így a repülés egyéb ágait űzőket is szívesen látjuk.

Ahogy említettem, nincs lépcsőházas légtér, jó a kapcsolatunk a Debreceni Repülőtérrel és a hajdúszoboszlói önkormányzattal, mint a repülőtér tulajdonosával (tavaly építettek egy új vizesblokkot a reptérre, hogy a versenyeken és egyéb rendezvényeken ne legyen probléma a nagyobb létszámmal).

A Debreceni Egyetemen két kredites Vitorlázórepülés tantárgyat indítottunk el, ezzel is népszerűsítve a repülést és remélhetőleg az ifi keretet is erősítjük.

Szóval zajlik az élet nálunk. Reményeink szerint a reptér a mostani munkánk és az „öregek” eddigi erőfeszítései nyomán erősen emelkedő pályára kerül. Ennek igencsak meghatározó sarokköve lehet a 60. Magyar Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokság is.

A cikk végén pedig szeretnék mindenkit megkérni, hogy bármelyik versenyre is szándékozik menni, regisztráljon minél hamarabb a www.hajdufly.hu oldalunkon, mert a szervezői munkánkat könnyítik meg azzal, ha előre tudjuk, hogy hányan és milyen géppel jönnek hozzánk versenyezni.

Továbbá mivel Hajdúszoboszló üdülőváros, aki nem a reptéren szándékozik megszállni, időben foglaljon szállást, mert augusztus a fő idényben van, és gyorsan betelnek a helyek! Találkozunk Hajdúszoboszlón!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek