Hajózási részvényeket vásárol fel Siófok

iho/hajózás   ·   2011.07.12. 15:21
csobanc400

A társaság részvényeit huszonkét, kikötővel rendelkező tóparti önkormányzat birtokolja. Közülük Siófok magaslik ki: a település tulajdoni hányada már eddig is közelítette a negyven százalékot  a Balatoni Hajózási Zrt.-ben, s most el is érheti azzal, hogy megvásárolja Szántód fölajánlott értékpapírjait, amelyek értéke 122 millió forint  – értesült a Somogyi Hírlap. 

Annak idején elvileg ingyenesen jutottak az említett települések a „Bahart” tulajdonjogához. Az utóbbi időben azonban egyre több önkormányzat kényszerül rá, hogy pénzzé tegye hajózási részvényeit; jobb üzletnek tartják, mintha hitelt vennének fel egy-egy fejlesztéshez – a szántódiakhoz hasonlóan korábban a szemesiek és a tihanyiak is így okoskodtak, holott a részvények hozama meghaladja az ötven százalékot. A szerződés értelmében egyébként egyelőre csak zártkörű adok-veszek lehetséges, vagyis a huszonkét tulajdonos valamelyike lehet a vevő.

Szántód azért szabadulna meg 4017 hajózási részvényétől, mert az eltervezett beruházásokhoz, fejlesztésekhez (például a Balatonföldvár felől a település határáig már elkészült kerékpárút folytatásához) égetően szüksége van a pénzre. A községnek azonban marad még 3400 részvénye a jobb időkre, vagyis Szántód tulajdonos marad a cégben.


A hajózási főszezon előtt új motort kapott Csobánc motoros a siófoki kikötőben (fotó. iho/hajózás)

Korábban Balatonszemes, azt megelőzően Tihany dobott piacra jelentősebb csomagnyi hajózási papírt, akkor is Siófok volt a vevő. A másik két nagy, a tó nyugati medencéjének fővárosa, Keszthely, illetve az északi parton egyeduralkodó Balatonfüred inkább csak rosszallását fejezte ki Siófok térhódítása miatt. A vevőnek fejlesztési tartalékaiból futja a részvények megvásárlására.

Egy húszezer forint névértékű Bahart-részvény jelen pillanatban 30 475 forintot ér a piacon. Darabonként tehát tízezer forintot meghaladó a hozam. Egyre több tóparti önkormányzat szabadulna azonban értékpapírjai többségétől, mert egyre közeleg a tőkejuttatási kötelezettség – az ingyenes tulajdonjoghoz jutás ugyanis feltőkésítési kötelezettséggel jár.

Kapcsolódó hírek