Haladnak a Beszkid-alagút építési munkálatai

Halász Zsolt   ·   2016.05.23. 11:15
00kicsi

Az Ukrán Államvasút (UZS) beruházásában új alagút épül a Kárpátok gerince alatt a Munkács–Lviv vasúti fővonalon. Az alagút várhatóan 2017 végére készül el, jelentősen hozzájárulva a vasútvonal kapacitásának növeléséhez és működése stabilitásához.

Az eredeti, egyvágányos Beszkid-alagút építése 1887-ben kezdődött és 1891-ben adták át a forgalomnak. A vasúti pálya akkor normál, 1435 milliméteres nyomtávval épült, amelyet széles nyomtávra, történelmi okokból 1939-ben építettek át.

Kétvágányú vasútvonal – nem mindig a nálunk megszokott vágánytengely-távolsággalA képre kattintva galéria nyílik (a szerző felvételei)

Az alagút kiemelkedő jelentőségű az ukrán gazdaság szempontjából, hiszen az összes tranzitszállítás negyven százaléka ezen az útvonalon történik, amely része az V. Páneurópai folyosónak is.

Mára a régi alagút igen leromlott állapotba került, keresztmetszete és kapacitása sem felel meg a szállítási igényeknek. A megfelelő szigetelés hiánya miatt számos helyen vízszivárgás található benne, amely a téli időszakban jelentős mértékű jegesedést is eredményez.

A helyi személyvonatokat szinte kizárólag motorvonatokkal adják ki

Az Ukrán Államvasút ezért megkezdte egy új alagút megépítését. Az új kétvágányos alagút a régitől mintegy harminc méterrel délre azzal párhuzamosan épül. Tervezési hossza: 1764,5 méter, szélessége 10,5 méter, magassága 8,5 méter. Elkészülte után a régi alagút kiszolgáló alagútként és vészkijáratként fog funkcionálni, a régi és az új alagút három összekötőfolyosóval fog egymáshoz kapcsolódni. Az új alagút irányonként napi 92 vonat számára biztosít megfelelő kapacitást.

A beruházást az Európai Beruházási Bank (EIB) 55 millió euró, valamint az EBRD 35 millió euró összegű kölcsönnel, az Ukrán Államvasút pedig 15,8 millió euró összegű saját forrással finanszírozza.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek