Hármashatárhegy: a hatóság leállította a repteret

iho   ·   2014.06.01. 08:45
cim2

A Nemzeti Közlekedési Hatóság visszavonta a Hármashatárhegyi repülőtér üzemeltetési engedélyét. Az üzemeltető Műegyetemi Sportrepülő Egyesületnek címzett, május 21-én kelt és a klub által pénteken kézhez kapott végzésében a hatóság képviselője kifejti: mivel vitatott a tulajdonosi hozzájárulás a terület használatához, ezért a repülőtér üzemeltetése veszélyes lehet. Egészen pontosan az indoklás így hangzik: „a Repülőtér tulajdonosának folyamatos támogatásának hiánya, a repülőtér üzemben tartásához való tulajdonosi hozzájárulás visszavonása, továbbá a bizonytalan kimenetelű jogvita az üzemben tartási tevékenység ellátására, ebből adódóan a repülés biztonságának fenntartására kihatással lehet.” A végzés annak a korábbi hatósági döntésnek a visszavonása, amely helyt adott az egyesület által még tavaly benyújtott fellebbezésnek, és amely a függőben lévő a bírósági eljárásra tekintettel adta meg az ideiglenes üzemeltetési engedélyt.

Mint arról korábban az iho/repülés is beszámolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tavaly júliusban egyoldalúan felmondta a terület használatára vonatkozó szerződést a repülőklubbal, ezt a döntést a klub bíróságon támadta meg, az eljárás most is folyik. Ítélet híján a hatóság korábban ideiglenesen megadta a reptér működéséhez szükséges engedélyt, azzal, hogy az az igazságszolgáltatás döntéséig érvényes. Azonban ezt a tulajdonos láthatóan nem akarta kivárni, és április 16-án megpróbálta egy úgymond egyszeri birtokbavételi eljárás keretében átvenni a repteret, lezárni a hangárokat. A klub vezetése és jogi képviselői azonban nem voltak hajlandók átadni a kulcsokat, és mivel a lépés jogosságát a vagyonkezelő képviselői sem tudták igazolni, a birtokbavétel elmaradt.

Most tehát a tulajdonos Vagyonkezelővel való vita maga ad okot a hatóság szerint a repülőtér működésének leállítására: a végzés indoklásában szerepel egy 1959-es törvényhely, amelynek értelmében a hatóság úgy dönt, hogy mivel a tulajdonos egyoldalúan felmondta a szerződést, a fellebbező már nem rendelkezik érvényes jogcímmel az ingatlan használatára: „függetlenül a Fellebbező által a felmondás jogszerűsége tárgyában indított peres eljárástól, a közigazgatási hatóságnak egy már beállt joghatás ismeretében kell az eljárást lefolytatnia”. Vagyis a hiányzó bíróság ítélet a hatóság szerint nem akadálya annak, hogy visszavonják az üzemben tartási engedélyt.

A repülőtér engedélyének visszavonása a határhegyiek egyik vezetőjének megfogalmazása szerint „csapdába ejtette” a klubot illetve a gépeit, hiszen a gépek ennek az intézkedésnek az értelmében abból a célból sem szállhatnak fel, hogy átrepüljenek egy másik repülőtérre.

Az iho/repülés információi szerint a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület a helyzet tisztázása érdekében hétfőn veszi fel a kapcsolatot és kezdeményez tárgyalásokat a hatóság képviselőivel, és reméli, hogy a korábbi döntéshez hasonlóan továbbra is üzemeltetheti majd a repülőteret, hiszen továbbra sincs érvényes bírósági döntés a tulajdonos és az üzemeltető vitájában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek