Hármashatárhegy: kaszálások, vádak, ellenérvek

iho   ·   2014.09.05. 11:15
cim2

Megszűnnek az áldatlan állapotok a Hármashatárhegyi sportrepülőtéren – ezzel a címmel adott ki közleményt szerdán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, és ebben azt írta: „a Társaság a mai napon megkezdte a Hármashatárhegyi sportrepülőtér területének lekaszálását, gyommentesítését, amelyet a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület a felszólítás ellenére sem tett meg. Az MNV Zrt. elsődleges célja a jogszerűtlenségek felszámolása és az országos jelentőségű védett terület visszaszerzése azért, hogy azt a környéken élők, illetve a természetjárók, természetkedvelők vehessék majd birtokba.”

Amikor még repülni is lehetett Határhegyen

A közlemény ezek után arra emlékeztet, hogy „a Hármashatárhegyi sportrepülőtéren idén márciusban tartott helyszíni ellenőrzés során jelentős mennyiségű illegálisan lerakott hulladékot találtak. A Felügyelőség akkor több mint 150 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a Műegyetemi Sportrepülő Egyesületet.” Végül a közlemény leszögezi:  „az MNV Zrt. álláspontja szerint a Hármashatárhegyre kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen egy országos jelentőségű védett természeti területen helyezkedik el. Fontos hangsúlyozni, hogy az MNV Zrt. nem tervez fejlesztést, építkezést a területre, azt – rendezett állapotban – mielőbb vissza szeretné adni a természetkedvelőknek.”

Két traktor a reptéren: előtérben a vagyonkezelő cégéé, mögötte a sportrepülőké

A közlemény azért okozott nem kis meglepetést szerkesztőségünknek, mert épp az iho/repülés közölt néhány nappal korábban fényképes beszámolót arról, hogy a repülőtársadalom és a helyi lakosság példás együttműködésében a határhegyi klub tagjai és a hidegkútiak hogyan gondozzák, kaszálják a reptér területét, a hangárok előterét, annak ellenére, hogy a hatóság továbbra is tiltja a repülést a repülőtéren.

A Műegyetemi Sportrepülő Egyesület most közleményben is reagált a Vagyonkezelő vádjaira. Mint írják, „szerdáig a terület körülbelül 80 százalékát sikerült befejezni. Meglepetésünkre tegnap az MNV Zrt. nyújtott segítséget a terület karbantartásban.” Csütörtökön ezek szerint az egyesültet tagjai és az MNV Zrt. által megbízott cég alkalmazottai „közösen nyírták le az útmenti gazt és füvet”. A jelenlegi ütemben haladva remélhetőleg a hétvégéig a teljes területet sikerül rendbe tenni.

Hétvégére az MSE elkészül a reptér-kaszálással

„Az MNV Zrt. ( és jogelődei), mint tulajdonos eddig egyetlen fillért sem költött a terület növényzetének karbantartására, sem az épületek állagának javítására. Eddig a pillanatig csak és kizárólag az MSE foglalkozott ezzel. Ezt folytattuk júniusig a felmondott szerződésünk ellenére is. Miután a repülőtér engedélyét a hatóság visszavonta, máshova járnak tagjaink repülni, így kevesebb energiánk maradt a bezárt repülőtér növényzetének karbantartására” – folytatódik a sportrepülők közleménye, amely egyben igaztalan állításnak nevezi a hulladéklerakást, és jelzi, hogy „az OKTF az elsőfokú hatóság határozatait rendre megsemmisítette és új eljárás lefolytatására utasította”.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek