Három óra a Föld legmélyebb pontján

MTI   ·   2012.03.26. 08:41

James Cameron kanadai filmrendező különleges tengeralattjáróján lejutott hétfő hajnalban a földkéreg legmélyebb részének, a 11 ezer méter mély Mariana-árok aljára. Az egyebek mellett a Titanic, az Avatar és A mélység titka című filmek alkotójának célja a terület felfedezése és filmre vétele – közölte Stephanie Montgomery a National Geographic társaság képviseletében.

Cameron – aki a társaság rezidens kutatója – mintegy másfél óra alatt ért le Deepsea Challenger nevű, 12 tonnás tengeralattjárójával az óceán fenekére, hogy mintákat gyűjtsön biológusoknak és geológusoknak.

A filmrendező az előzetesen tervezett hat óra helyett végül csak alig több mint három órát töltött a Mariana-árok fenekén – közölték a National Geographic társaság tagjai. Közép-európai idő szerint hajnali öt órakor ért fel a Deepsea Challenger különleges mini-tengeralattjáró fedélzetén, és a feljövetelhez nem volt szükség az előre tervezett 70 percre. Pontosan 10 ezer 898 méter mélyre ereszkedett le a Csendes-óceánnak azon a helyén, amely Guam szigetétől 320 kilométerrel délnyugatra van.

A Föld legmélyebb pontjára eddig egy alkalommal jutott le egy páros, 1960-ban Jacques Piccard svájci mérnök és Don Walsh amerikai tengerésztiszt. Odafelé tartó útjuk csaknem öt óráig tartott, és mindössze 20 percet töltöttek lent. Tengeralattjárójuk annyira felkavarta a fenék homokját, hogy alig láttak valamit.

Kapcsolódó hírek